Хусите заявиха, че са атакували американския самолетоносач

Хусите заявиха, че са атакували американския самолетоносач “Айзенхауер” в Червено море

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Снимка: AP/БТА

Хусите заявиха, че са атакували американския самолетоносач “Айзенхауер” в Червено море

Ударът бил нанесен в отговор на нападението на САЩ и Великобритания по цели в Йемен, при които загинали 16 души, а десетки са били ранени

Йеменските хуси заявиха, че са извършили ракетно нападение срещу американския самолетоносач “Айзенхауер” в Червено море в отговор на вчерашните удари на САЩ и Великобритания по Йемен, предаде Ройтерс, като се позова на говорителя на военното крило на групировката Яхия Сария.

Американски официален представител от сферата на отбраната заяви, че въоръжените сили на САЩ не разполагат със сведения за подобна атака, отбеляза Ройтерс, цитирана от БТА. 

При шест американско-британски удара са загинали 16 души, а 41 са били ранени, заяви Сария в телевизионно обръщение. Сред атакуваните цели при бомбардировките над провинция Ходейда са били пристанище, радиостанция, лагер и две къщи, добави военният говорител на хусите.

Американските и британските военни съобщиха, че вчера са поразили 13 цели в райони на Йемен, контролирани от хусите.

Въоръжените сили на Обединеното кралство посочиха, че при съвместната операция са атакувани три локации в пристанищния град на Червено море Ходейда, където са били складирани дронове и ракети земя-въздух.

“Както винаги, при планирането на ударите беше положено възможно най-голямо внимание, за да се сведе до минимум всякакъв риск за цивилните или невоенната инфраструктура”, се казва в изявление на британското министерство на обраната. “Нанасянето на удари в тъмната част на денонощието също би трябвало да намали още повече подобни рискове”, се отбелязва в съобщението на британското военно командване.

Друг говорител на хусите – Мохамед Абделсалам, заяви, че ударите представляват “брутална агресия” срещу Йемен и “наказание” заради позицията му в подкрепа на жителите на ивицата Газа.

Хусите, които контролират столицата Сана и най-населените райони в Йемен, извършват нападения срещу международното корабоплаване в Червено море от ноември в знак на солидарност с палестинците във войната между Израел и бойците на въоръжената групировка “Хамас”, което предизвика ответни удари от страна на Великобритания и Съединените щати, отбелязва Ройтерс.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар