Горящ Танкер кораб

Хутите: Ударихме американски кораб

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Йеменските хути са извършили ракетна атака срещу американския кораб Chem Ranger в Аденския залив. Това заяви военният представител на бунтовническото движение „Ансар Аллах“ Яхия Сария.

Военноморските сили на Йемен проведоха операция, при която американският кораб Chem Ranger беше атакуван в Аденския залив с няколко противокорабни ракети„, заяви Сария пред телевизионния канал Al Masirah, собственост на хусите, пише ТАСС

Говорител на движението твърди, че хусите са регистрирали пряко попадение в кораба. Той също така отбеляза, че нападението е било в отговор на ударите на САЩ и Великобритания по обекти на „Ансар Аллах“ на територията на Йемен.

По-рано Координационният център за търговско корабоплаване на Обединеното кралство (UKMTO) към Военноморските сили на Обединеното кралство съобщи за два инцидента, станали в четвъртък в близост до йеменското крайбрежие.

Според UKMTO първият инцидент е станал на 85 морски мили югоизточно от град Ал-Шир. По данни на Ambrey, базирана в Обединеното кралство компания, специализирана в областта на морската сигурност, към американски танкер, плаващ под флага на Маршаловите острови, са се приближили четири дрона на около 87 мили югоизточно от град Ал-Мукалла. Друг инцидент, регистриран от UKMTO, е станал на 115 морски мили югоизточно от пристанището на Аден. Както и при първия инцидент, Ambrey съобщава за приближаване на дронове към танкер, плаващ под флага на Маршаловите острови. Според Ambrey инцидентът е станал на 103 мили югоизточно от Аден.

Според услугата за проследяване на кораби MarineTraffic химическият танкер Chem Ranger пътува под флага на Маршаловите острови от пристанище Джеда до Кувейт. За последен път корабът е предал данни за местоположението си на 16 януари, когато се е намирал в централната част на Червено море близо до пристанището на отплаване.

След ескалацията на палестинско-израелския конфликт в ивицата Газа хусите заявиха, че ще нанесат удари по израелска територия и няма да позволят на свързаните с тях кораби да преминават през водите на Червено море и пролива Баб ел-Мандеб, докато операцията в палестинския анклав не бъде прекратена. По оценки на Централното командване на въоръжените сили на САЩ от средата на ноември миналата година хусите са нападнали повече от 20 граждански плавателни съда в Червено море.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар