Хърби Хенкок: Ирина Бокова е жената истински световен лидер

Любопитно, Общество, ООН
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Исторически концерт на близо 40 световни звезди на джаз и поп музиката се събират в Белия дом по покана на президента Барак Обама и съпругата му Мишел. Поводът е Световният ден на джаза. Събитието ще бъде открито от генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

 

Ирина Бокова и Хърби Хенкок Снимка: un.org

Водещ на концерта е актьорът Морган Фрийман, съобщават специалните пратеници на БНТ във Вашингтон.

Хърби Хенкок, Арета Франклин, Чик Кърия, Ал Жиро – това е само малка част от звездния състав на грандиозния концерт в Белия дом под егидата на ЮНЕСКО!

Десетките гости, поканени лично от президента Обама и съпругата му Мишел, ще се насладят също на музиката на Стигнг, Уейн Шортър, Ди Ди Бриджуотър, Чучо Валдес и много други! Гласът на свободата в световен мащаб – така един от авторите на идеята да има Международен ден на джаза, легендраният пианист Хърби Хенкок определи смисъла на тази музика.

Това беше голяма моя мечта и като посланик на добра воля към ЮНЕСКО работих здраво, за да може ние, джаз-музикантите, да получим този шанс. И когато предложих идеята, тя беше приета от цели свят толкова бързо, че всички бяха изненадани, дори генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, с която заедно работихме по проекта. Тя е жената истински световен лидер, без чиято огромна помощ тази идея нямаше да стане факт, призна световноизвестният пианист и посланик на добра воля на ЮНЕСКО Хърби Хенкок.

Пред десетки гости на официален прием в Капитолия, Хенкок благодари и за подкрепата на американския Конгрес този фест да стане факт. Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова пък призна, че когато поканила Хенкок да стане посланик на добра воля и започнали работа по идеята за Световен ден на джаза, не си е представяла какъв мащаб ще достигне това движение.

Горди сме с Хърби, защото това което направихме заедно наистина е феноменално! Това, според мен, е послание за междукултурен диалог, толерантност, послание за креативност, затова, че джазът е свобода, джазът е свързан с афроамериканската култура, която се пренася в света и посланик за универсалния език на джаза в днешния ден. Това е послание за мир и за човешко достойнство, заяви генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

След историческия джаз фест в Белия дом вечерта, джаз на живо ще има и цял ден отново с Хърби Хенкок и Ди Ди Бриджуотър на легендарния „Дюпон съркъл” във Вашнигтон.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар