Хърватка: Виждаме, че ни измамиха с еврото, не сме глупаци и можем да смятаме

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Първите дни от въвеждането на еврото в Хърватия вече създават проблеми, тъй като търговците са конвертирали куната (хърватската валута – бел. ред.) както намерят за добре. А това означава, че цените са още по-високи, затова и някои популярни търговски вериги са ги увеличили с 10-20 процента”,

Това предаде за “Сръбски Новости”, кореспондентът от Загреб Юрица Керблер.

“Търговците се опитват да измамят гражданите, но ние ще се борим срещу това с цялата си сила”, предупреждава министърът на икономиката Давор Филипович, докато инспекторите обикалят магазините.

Някои търговци запазиха цените си в куни, но повечето преминаха към еврото. Така например цигарите и тютюневите изделия поскъпнаха с от 20 до 50 липи, така че кутия цигари, която преди струваше 29 куни, сега струва три евро и 90 цента. Кафе еспресо, което беше шест куни, сега струва 93 цента, което е увеличение с почти цяла куна.

В някои пекарни кроасан, който струва шест куни, сега е едно евро и десет цента, което е с повече от две куни по-скъпо. Белият хляб поскъпна с 31 липи (хърватски еквивалент на центовете – бел. ред.), така че струва едно евро и 90 цента.

Цените са по-високи и на пазарите. Килограм портокали вече е две евро, поскъпнали са и лукът, и картофите за килограм.

Загребският паркинг също вдигна цената си, така че час в първа зона струва едно евро и 60 цента. По бензиностанциите бензинът поскъпна с 39, а дизелът с 24 липи.

С други думи, прилагат се различни изчисления, най-вече в ущърб на потребителите. Търговците намират различни оправдания, а гражданите са възмутени.

“Не сме глупаци, знаем как да пресмятаме сами, виждаме, че сме били измамени” – казва Миряна Бодулец от Загреб.

Подобно е положението и в ресторантите, защото ресторантьорите са закръглили цените в евро. В центъра на Загреб, в популярен ресторант, бутилка вино струваше 200 куни, а сега струва 30 евро. Според официалния курс цената трябва да е 26 евро, така е при храната и другите напитки.

За да бъде хаосът пълен вчера, компютърната система на Финансовата агенция на Хърватия и на някои банки „се срина“, така че гражданите не могат да плащат сметките си или да теглят пари. Повече от 50 процента от банкоматите все още не работят с евро, така че на гражданите се налагат да търсят алтернативни начини, за да се сдобият с евро.

“Вярвахме на търговците, бяхме сигурни, че ще бъдат коректни, защото държавата им помогна в кризата по време на корона пандемията. Но, за съжаление, стана друго и сега трябва да гасим пожара”, разочарован е министър Филипович.

Всички се страхуват, че няма да може да се спре ново цунами от по-високи цени в момент, когато Хърватия вече отбелязва рекордна инфлация. Гражданите със сигурност няма да могат да понесат драстично увеличение заради еврото, така че се очаква спад на потреблението, както и нови икономически проблеми. В момента правителството подготвя списъци за неоснователно вдигналите цените, но не се знае какви ще бъдат санкциите.

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар