Хърватският премиер: България да получи най-много от допълнителните ваксини

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Хърватският премиер Андрей Пленкович коментира на пресконференция в петък ситуацията с недостига на ваксини в някои страни от ЕС и решението от срещата на върха на ЕС в четвъртък за разпределяне на допълнителни 10 милиона ваксинни дози на компанията Пфайзер/Бионтек, съобщава агенция Хина.

Европейският съюз е поръчал 120 милиона дози от британско-шведската компания АстраЗенека, а е получил само 30 милиона. Заради това в Хърватия има недостиг на ваксини, каза Андрей Пленкович.

Постоянните представители в ЕС са натоварени със задачата да договорят разпределението на 10 милиона дози от ваксината на Пфайзер/Бионтек възможно най-скоро в дух на солидарност, каза хърватският премиер във връзка с резултатите от срещата на високо равнище на ЕС в четвъртък.

Пленкович коментира, че около 405 милиона души живеят в държави, в които няма проблем с ваксините, а около 40 милиона – в страни, които не са получили поръчаните количества.

Затова тези 10 милиона дози трябва да разрешат проблема в страните, които не са получили ваксини, каза хърватският премиер. По думите му целта на разпределението на 10-те милиона ваксинни дози на Пфайзер/Бионтек е да компенсира страните, които са поръчали предимно АстраЗенека и по-малко от другите производители.

Около шест или седем страни трябва да бъдат компенсирани, включително Хърватия, което ще помогне за равномерно покритие на ЕС с ваксини, посочи хърватският премиер и уточни, че Хърватия е получила само 17 процента от дозите, поръчани от компанията АстраЗенека.

“Както и да е, този проблем ще бъде решен. Пфайзер ще попълни недостига, създаден от АстраЗенека”, каза Пленкович и допълни, че България трябва да получи най-много дози.

С ваксините на Пфайзер/Бионтек като компенсация, Хърватия се надява да ваксинира 50 процента от своето население до 30 юни, посочва агенция Хина.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар