“Хювефарма” откри завод за производство на ваксини

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Хювефарма” откри нов завод за производство на ветеринарни ваксини Разград, където се намира и един от заводите на дъщерната ѝ компания “Биовет”. Всъщност това е една от най-големите производствени фирми в България с над 70 години история, традиции и експертиза в областта на биотехнологиите, съобщи Economic.bg.

“Биовет” притежава три завода за прецизна биотрансформация – в Пещера, Разград и Ботевград. С капацитет от над 10 000 куб. м тя е най-голямата ферментационна компания в Европа. В дружеството работят над 2400 висококвалифицирани биотехнолози, микробиолози, химици, инженери и други служители.

Новият завод за ваксини е модерен и високотехнологичен, оборудван с последно поколение машини и съоръжения. Проектиран е да бъде мултифункционален, с няколко независими технологични линии, което осигурява гъвкавост и ефективност на производството.


Снимка: Хювефарма

Инвестицията е в размер от 140 милиона лева, уточняват от компанията.

Строителството започва в края на 2019 г. и въпреки тежката ситуация с COVID пандемията не спира и приключва за 4 години. През този период са направени дизайна, проектирането, доставката и инсталирането на оборудването, тестовете и получаването на всички разрешителни за извършване на дейността.

Заводът има сертификат за добра производствена практика от БАБХ, валиден за целия Европейски съюз.

Съоръжението е с обща площ 12 000 кв. м, от които 8 000 кв. м са белите стаи с различен клас на чистота. Оформени са независими зони – за производство на ваксини от яйца, бактериални ваксини и вирусни ваксини. Има специализирана зона за стерилно пълнене в инжекционни флакони, лиофилизация и опаковане на продукцията.


Снимка: Хювефарма

За контрол на качеството в процеса на производството и на готовата продукция са изградени и оборудвани модерни лаборатории за проверка и анализ.

Условията на производство отговарят дори на стандартите за производство на хуманни ваксини, но “Хювефарма” е специализирана в продукти за животните. Затова и ваксините, които ще се произвеждат в Разград, ще са за индустриалното животновъдство – за птици, говеда и свине.

По време на изграждането на завода в лабораторията за научно-развойна дейност в Пещера са разработвани щамовете и технологиите. Сега те се трансферират в Разград. Предстои пускане на пилотни валидационни партиди и доокомплектоване на досиетата на продуктите и получаване на регистрация за продажба. Плановете са до регулярно производство да се стигне до 2 години. В момента в завода работят 70 души, но през следващите години при пълно натоварване на капацитета ще надхвърлят 300.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар