Цачева отново даде рамо на Цацаров с спора му с Панов – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Правосъдният министър Цецка Цачева подкрепи негласно главния прокурор Сотир Цацаров в личната му война с председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Тя обаче смята, че между обвинител номер едно и съдия номер едно не се води война, а само битка и препоръча на шефа на ВКС да дава мнение за други структури, само когато е сигурен, че всичко в Касационния съд е наред.

Цачева заяви това по бТВ като коментира предложението на Панов преди седмица прокуратурата трябва да бъде отделена от съдебната власт и да бъде съвсем самостоятелна, за да не спъва правосъдната реформа, която ро думите му е “мимикрия”.

“Прокуратурата е там, където Конституцията и законите са й отредили мястото”, заяви правосъдния министър по повод идеята на Панов прокуратурата да бъде извадена от съдебната власт.

“Ако някой желае тези правила да бъдат променени, нека да се заяви като кандидат или присъстващ в законодателната власт. В момента тримата големи в съдебната власт са призвани да организират прилагането на законите всеки в неговата сфера. Трябва да бъдем самокритични към звената, които ние ръководим. Ако Лозан Панов счита, че в Касационния съд всичко е наред, едва тогава би могъл да дава мнение по отношение на други структури”, заяви Цачева.

Запитана означава ли това, че Лозан Панов прокарва политически идеи, Цачева отговори с контравъпрос:  “А вие как мислите?”. По думите й “от страна на Панов се чуват политически фрази и констатации, но липсва конкретика за това, което трябва да се направи”.

 

Според нея между Панов и главния прокурор Сотир Цацаров има битка, но не и война. “Не мисля, че най-точната дума е война, защото във войната има жертви, надявам се да няма жертви от този сблъсък между двамата от тримата големи в съдебната власт”, каза Цачева.

Според нея тази битка е неприятна за обществото, “имало моменти, в които и тонът, и личните нападки са факт”.

Тя отбеляза, че като министър на правосъдието се старае с присъствието си във Висшия съдебен съвет (ВСС) да балансира и омекотява тона, както и да не допуска ярко противопоставяне.

Цачева призна още, че си говори с президента Румен Радев, от когото загуби на президентските избори. “Достатъчно прозрачни и открити са нашите отношения”, каза тя.

Бившият председател на Народното събрание не скри и че парламентът й липсва, който по думите й е “голяма школа”. по думите й сегашният шеф на Народното събрание Димитър Главчев “се справял добре”.

По повод непредизвиканата агресия на шведски турист на Слънчев бряг спрямо камериерка, министърът каза: “Аз съм за равно третиране на всички граждани, когато са извършили нарушение на закона. Недопустимо е всеки, който е нарушил закона, още повече по такъв груб и предизвикателен начин, да не получи санкцията на българското правосъдие”.

По отношение на бавното правосъдие пък коментира: “Трябва да се работи, за да няма забавяне на дела. Това до голяма степен ще бъде решено след приемане в НС на измененията в Наказателно-процесуалния кодекс. Идеята е да  няма нескончаеми връщания и процедурни трикове”, посочи министърът.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар