Цветанов: Борисов тайно се договори с ДПС да управляват заедно

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е имал тайна уговорка с ръководството на ДПС да управляват заедно, като договорката е била сключена още в началото на изтичащия вече мандат. Това заявява в интервю за Дойче Веле Цветан Цветанов, бивша дясна ръка на Борисов и настоящ лидер на “Републиканци за България”. Цветанов напусна ГЕРБ след скандала “Апартаментгейт” – бе направил сделка на много занижени цени за огромно жилище с личен асансьор в центъра на София.

“Разбрах през времето ми като депутат, особено в последния мандат. Тази зависимост (от ДПС – б. р.) беше силно изразена. Имало е уговорка между Борисов и ръководството на ДПС, за която никой в партията не знаеше. Аз разбрах за нея година и половина по-късно. При разговорите ми с председателя на ДПС (М. Карадайъ) и при разговорите ми с Порожанов (министър на земеделието в кабинета на ГЕРБ от 2017 до 2019 година). Тогава разбрах, че има списък, за който премиерът Борисов е поел ангажимент да бъде осъществен веднага след изборите през 2017 година”. Така Цветанов отговаря на въпрос защо твърди, че гласуваш за ГЕРБ и получаваш ДПС.

“Когато колеги от парламентарната група са ми споделяли определени тревоги, винаги съм ги предотвратявал… Убеден съм, че ще получим сериозна подкрепа от симпатизантите и членовете на ГЕРБ. Най-важното е да има хоризонт. В момента нямаме хоризонт. Имаме едно безотговорно харчене на пари. В момента в правителството не се готвят за управление. Те искат да оставят на новия кабинет големи дългове и огромен дефицит като наследство”, смята Цветанов, който се вижда в следващия парламент след вота на 4 април.

Цветанов, който се изживява и като основен критик на властта, от която дълги години бе част, обвинява правителството, че не няма никакви политики “как да оцелее бизнесът”. “В момента политиката на правителството е да заобикаля обществени поръчки със създаване на държавни дружества като “Автомагистрали” и “Информационно обслужване”. Доста притеснително е, че след последните промени в Закона за електронното управление всичко вече ще минава през “Информационно обслужване”. Бизнесът е против. Идеята е да има публично-частно партньорство, особено в IT сектора, където можем да се възползваме от потенциала на българските IT компании”, казва още той.

По отношение на външната политика и в частност отношенията ни с Русия, Цветанов твърди, че “с политически решения се увеличава зависимостта от Русия”. “Правителството например нямаше никаква позиция по темата “Скрипал”. Когато изразих позицията си като председател на парламентарна група, в същия ден премиерът каза, че се разграничава от моите думи. Никой не реагира и на случая Гебрев”, даде примери бившият шеф в ГЕРБ.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар