Цветанов – от ипотеката в “Дианабад” до лукса в “Изток”

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

На 9 май 2009 г. тържествено е обявено, че къщата на Бойко Борисов в Банкя и апартаментът на Цветан Цветанов от 85 кв.м в жк “Дианабад” са ипотекирани в полза на ГЕРБ. Посочва се дори точният час – 13 ч., в който председателят на ГЕРБ Бойко Борисов подписал договора с Банка ДСК.

С банковия заем от 440 000 лв., който трябва да бъде изплатен за 2 г., партията ще финансира участието си на европейските и националните избори. Както и че възстановяването на парите по заема ще се възстановят от държавната субсидия, която ще се полага на партията като парламентарно представена.

Посочва се, че Борисов дава бащината си къща от 560 кв. м, а пък Цветанов апартамент от 85 кв.м, в който живеел от 8-годишен. После ще се окаже, че този имот зам.-председателят на ГЕРБ е придобил от родителите си през 1991 г. по договор за издръжка и гледане. Ще се окаже и че той вече има два апартамента в столичния кв. “Изток”, купени през 2008 г., но не ипотекира тях.

Година и половина след тържествата по ипотекирането идва първият голям имотен скандал около Цветанов. Партията на Яне Янев РЗС вади документи за няколко имота, а в основата на скандала са два апартамента  – от 80 и 113 кв. м, и два гаража в кв. “Изток”, на стойност 293 000 лв., продадени на Цветанов от фирмата “Ти Ви Би” на неговия кумец Тодор Бояджиев. Това са същите два апартамента, намиращи се на ул. “Елемаг”, които са в основата и на сегашния скандал. Именно те са заменени за цял етаж в суперлуксозната сграда на ул. “Латинка”, също в “Изток”.

НАП прави проверка и излиза с над 100 страници анализ и заключения. От тях става ясно, че обект на проверката основно е единият апартамент, защото другият се приема придобит срещу банков кредит. Става дума за покупката на жилище от 112 кв.м и гараж към него, за който Цветанов брои 75 096 евро на 28 ноември 2008 г. Два месеца по-рано той си отваря сметка в ДСК, в която тъщата му внася 48 367 евро и 9263 щатски долара. И Десислава внася – веднъж 4500 евро и втори път 590 долара. Накрая НАП приема, че действително има дарение от тъщата и че всичко и с този апартамент е точно.

През 2013 г. главният прокурор Сотир Цацаров се усъмнява в безпристрастността на НАП, защото нейният шеф изведнъж става депутат от ГЕРБ. Цацаров нарежда пълна данъчна ревизия на Цветанов, защото счита, че предишната е компрометирана. И след втората обаче се оказва, че няма доказателства за наказателно дело срещу Цветанов за данъчни нарушения. Плахо от държавното обвинение обясниха, че имало малки нарушения, но те били административни. В четвъртък Цветанов заяви, че през 2013 г. не само всичко му било точно, но дори според данъчните даже бил на плюс с 65 000 лв.

Прокуратурата вече прояви интерес, след като беше сезирана, към последната му сделка от юни 2018 г., когато зам.-председателят на ГЕРБ и съпругата му Десислава сключват договор за замяна със строителната фирма „Артекс“. Срещу старите проверявани два апартамента с паркоместа на ул. „Елемаг“ и доплащане от 100 000 лв. семейството получава ново луксозно жилище – пентхауса на покрива на сграда “Летера” на ул. „Латинка“ в кв. “Изток”. То е с площ от 240 кв. м и частен ВИП асансьор. Всички данъци и такси по сделката са върху данъчната оценка на по-скъпия имот – 386 654.40 лв. – сума, много по-малка от действителните пазарни цени в района.

 

ПРИВИЛЕГИЯ

Арх. Весела Мирянова, собственик на “Артекс” със съпруга си арх. Пламен Мирянов, призна, че Цветанов е купил на цена под пазарната. „Той заменя два негови стари апартамента с много луксозно обзавеждане. И получава един нов апартамент, но на шпакловка и замазка”, каза по Нова тв арх. Мирянова. Според нея печалбата от един апартамент не е най-важното, но премълча кое е. „И след като нашата себестойност е около 500 евро на кв. м, какво ви притеснява, че сме продали на загуба? Да, имам такива апартаменти”, обяснява Мирянова в отговор на въпрос има ли и друг апартамент в този квартал, който да е по 700 евро на квадратен метър. Проверките в имотните регистри обаче показват, че на такива цени купуват само ВИП персони от властта. Обяснението й защо на шефа на парламентарната група на ГЕРБ се оказва такава привилегия е екзотично – той е получил специална цена, която е формирана по лична преценка, заради изключителния си вкус – оценил архитектурата на сградата както никой друг клиент. Затова фирмата му предложила апартамент, който не се продавал. „Просто той е клиент, който е оценил вложеното от младия архитект Пламен Мирянов в тази сграда – тази мощна енергийна защита на сградата, с вградения 91-ви псалм”, допълва Мирянова. Става дума за изписания на глаголица псалм, който според номерацията на евангелистката библия е за “Този, който живее под покрива на Всевишния и пребъдва под сянката на Всемогъщия” – метафора, която отлично пасва на случая.

 

ВЪПРОСИТЕ КЪМ КАЗУСА НОВ АПАРТАМЕНТ

1. Последно колко струва етажът, придобит от Цветанов в суперлуксозната сграда на ул. “Латинка”? Според документите от замяната квадратният метър излиза 650 евро.

2. Ако действително стойността е  650 евро на кв. м при пазарна цена в момента на сделката от над 2000 евро, това не е ли подарък в полза на народен представител? Според чл. 149 от правилника на Народното събрание “народен представител не може да използва служебното си положение за получаване на специални привилегии или придобивки”. Както и не може в това си качество да приема подаръци, освен ако са протоколни и на стойност до 1/10 от основното му месечно възнаграждение. Подаръците над тази стойност се предават в Народното събрание и се обявяват в публичен регистър на парламента.

3. Ако действителната цена на придобиване е по-висока, защо това не е декларирано и записано в нотариалния акт? Доколко това е морално за политик, дори и да каже, че “мнозина правят така” и изповядват сделки на данъчна оценка, а не на действителна цена? Морално ли е политик да спестява данъци?

4. Защо Цветанов се опитва да внуши, че сумата, която е доплатил при замяната – 100 000 лв., се отнася за някакви липсващи 39 кв. м? И така докарва цена от 1300 евро на квадрат. Това е манипулативна сметка. При замяна на имоти има много елементи, само един от които е равностойност по квадратура. Важни са районът, сградата, екстрите, етажът.

5. Има ли някаква връзка между зам.-председателя на ГЕРБ и фирмата, с която е осъществена замяната, и ако да, каква? Отговорът за “енергийната сила на Псалм 91” го приемаме като екзотика.

segabg.com

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

One thought on “Цветанов – от ипотеката в “Дианабад” до лукса в “Изток”

  • Цецо е за затвора и да чука камъни докато изплати всичките си далавери на дтржавата!

Вашият коментар