Цвета пак доказа, че е ПКП – кани наблюдатели за изборите в нарушение на два закона

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Последният кьор фишек на председателят на Народното събрание Цвета Карянчева само може за пореден път да докаже, че прозвището ПКП й е лепнато не на празно от гласа на премиера в онзи секретен разговор. В два закона изрично е записано кой кани международни наблюдатели за изборите у нас.

Това съвсем не е тя като шеф на парламента. От това излиза, че ако приемат поканата, отправено от Караянчева през миналата седмица, всички те ще са нелегитимни.

Какъв ли по-голям резил може да се спретне на всички чуждестранни институции, до които Цвета писа?

 

Припомняме, че само преди 5 дни бе шумно оповестено, че “Караянчева е поканила европейските институции да изпратят наблюдатели, които да проследят всички етапи от протичането на парламентарните избори в България през 2021 година. Официални писма с покана Караянчева изпрати до председателите на Европейската комисия, на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, на Европейската комисия за демокрация чрез право и на Групата на държавите, борещи се срещу корупцията – GRECO“, съобщиха напоитоелно от НС.

 

Фрог провери какво пише по темата в законите на страната. И ето какво се оказа:

По смисъла на Закона за избора на народни представители “наблюдатели”, освен тези в страната, са и „представители на чуждестранни парламенти, на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, на чуждестранни партии и движения, както и лица, посочени от партии и коалиции, участващи в изборите, и поканени чрез Министерството на външните работи.

 

Освен това в Изборния кодекс също е записано следното: „Централната избирателна комисия регистрира като наблюдатели и чуждестранни представители въз основа на искане от Министерството на външните работи, към което се прилага списък с имената им.“

 

Едва ли има нужда да се разяснява, че поканените от Цвета Караянчева, ако не познават в детайли вътрешното ни законодателство и се вържат на поканата ще се получи меко казано неловко нарушение на закона. Защо го прави Цвета обаче, е въпросът?

 

Решението си да изпрати поканите до европейските институции председателят на Народното събрание мотивира със зачестилите спекулации относно честността на изборния процес у нас. Според Цвета Караянчева изпращането на наблюдателни мисии у нас би дало допълнително спокойствие и гаранции на българските граждани за честността и признаването на изборните резултати. В мотивите си Цвета Караянчева отбелязва още, че един безпристрастен европейски мониторинг на всички етапи от изборния процес би представлявал обективна оценка на организацията, провеждането и отчитането на резултатите от вота.“, бяха така добри да ни съобщят от Народното събрание.

 

Ще сме им благодарни и ако благоволят да не нарушават законите и да правят за резил всички изброени по-горе институции и организации.

 

Както става ясно, личните мотиви на г-жа Караянчева не са правно мотивирани и обосновани. Доколкото това е пиар акция, не ви ли звучи малко като дрънчене на поцинкована кофа?

 

Диана Йонкова

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар