Цветница е! Внесете върбова клонка в дома си за здраве

Цветница е! Внесете върбова клонка в дома си за здраве

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Днес православната църка отбелязва един от големите християнски празници – Вход Господен. Това означава, че до Великден остава точно една седмица.

В този ден честваме тържественото влизане на Иисус Христос в Йерусалим няколко дни преди страданията и кръстната Му смърт. В  църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си. Според традицията те се пазят до следващата Цветница, тъй като се вярва, че чрез тях се благославя домът. Народът вярват, че всичко, окичено с върба, ще бъде здраво през цялата година.

Над 340 000 българи носят името на цветя, храст или дърво и днес празнуват имен ден.

Вход Господен

Дни преди юдейския празник Пасха Христос тръгнал за Йерусалим от Витания, където възкресил Лазар. Той поискал учениците Му да вземат едно осле (магаренце) от близкото село, седнал на него и придружен от тях, и от други Свои последователи наближил стените на свещения град.

Когато жители на града и много от поклонниците за празника научили, че Той идва, се стекли да Го посрещнат. Те вече научили за възкресяването на Лазар и били въодушевени от чудото на Христос, мнозина от тях виждали в Него Божи пратеник. Затова едни постилали дрехите си, за да мине Той по тях, други носели палмови клонки в ръце и с тях Го приветствали, като викали: “Осанна! (Да живее!) Благословен е идващият в името Господне, израилският цар!”. Този вид приветствия били обичайни за царете на еврейския народ, а с него евреите посрещнали Иисус Христос като благодатния израилски цар – Месия, Помазаника (на гръцки – Христос), Който бил обещан от Бог като Спасител.

Сам Иисус Христос не обръщал особено внимание на почестите, не се поддавал на празничните чувства на народа, нито се ласкаел от временната слава, защото добре знаел, че всъщност вече пристъпва към страданията и кръстната Си смърт.

Юдейските първенци поискали от Христос да забрани на народа да ликува, но Той им отвърнал: “Казвам ви, че ако тия млъкнат, то камъните ще завикат”, т.е. това приветствие на хората било искрено и заслужено.

Народната традиция

На този ден у нас вярващите носят върбови клонки, подобно на възторжените посрещачи на Спасителя, за да Го посрещнат в душите си.

Известен е обичай, според който хората слагат на кръста си върбова клонка на празника, за да ги предпази от болки в кръста и костите.

Освен за венец над вратата на дома, можем да използваме върбовите клонки да направим венец за декорация на празничната трапеза. Тя е символ на здраве и радост.

Въпреки че все още сме в строг пост, на Цветница се разрешава консумацията на риба. На празничната трапеза се слагат и постна пита, постни ястия от боб, сарми, ястия приготвени със зелении като коприва, лапад, спанак.

От утре започва Страстната седмица (седмицата на Христовите страдания), след която е Възкресение Христово.

Имен ден празнуват 107 имена

Биляна, Беляна, Божура; Виолета, Върба, Върбан, Върбинка, Венета, Венцислав, Ванеса; Гергин, Гергина, Гроздан, Грозданка; Далия, Дафина, Дафинка, Делия, Дилян, Диляна, Делян, Деляна, Динка, Детелин, Детелина; Елица, Ела, Евелина; Жасмина, Жасмин; Здравко, Здравка, Зюмбюл, Зюмбюлка; Ива, Иглика; Калина, Калин, Калинка, Карамфилка, Карамфил, Карамфила, Китка, Камелия, Кестен, Кала; Латин, Латинка, Лили, Лила, Лилия, Лиляна, Люляна, Лора, Лимонка; Маргарит, Маргарита, Маргаритка, Магнолия, Малина, Малин; Нева, Невен, Невена, Незабравка, Нана; Петуния, Паулина; Ралица, Роза, Розалина, Роксана, Росен, Росица; Смилян, Смиляна, Сияна; Теменуга, Теменужка, Трендафил, Трендафила, Трендафилка; Фидан, Фиданка; Цвета, Цветан, Цветана, Цветанка, Цветелин, Цветелина, Цветомир, Цветомира, Цветослав, Цветослава, Цвятко, Цвятка, Цветин, Цветина; Хризантема, Череша; Явор, Явора, Ягода, Ясен, Ясена, Ясенка, Ясмин, Ясмина.

 


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар