Цв. Цв. – стожерът на фалшивите новини

Без категория
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Поредното избухване на Цветан Цветанов срещу президента Румен Радев граничи с налудничавост.

След заседанието на КСНС при държавния глава преди дни вторият в ГЕРБ излезе бесен и с пяна на устата заяви пред журналистите, че „президентът поискал България да излезе от ЕС и НАТО“.

Какво толкова извънредно се случи на КСНС, което така мъчително удари по евроатлантическата закваска на Цв.Цв.? Ако си направите труда да прочетете предложението за общо становище на съвета от 3 странички, ще видите, че в него няма и дума за НАТО и ЕС.

Документът започва с констатации за актуалните рискове и заплахи, свързани с националната сигурност, състоянието на Въоръжените сили и необходимите мерки за укрепване на сигурността заради новите предизвикателства.

Дотук нищо ново. И изведнъж…

„Въпреки декларираната победа над ИДИЛ, конфликтът в Сирия се разраства. Нанесените удари по обекти от територията на Сирия от създадената ad hoc коалиция (САЩ, Великобритания и Франция), без резолюция на Съвета за сигурност на ООН, покачват риска от ескалация на напрежението в региона.

Отделно Турция провежда самостоятелна операция в Северна Сирия, Израел нанася въздушни удари по военни обекти на Сирия. Ситуацията се усложнява от действията на Руската Федерация и Иран, които имат свои контингенти и провеждат операции на територията на Сирия. Концентрацията на военна сила и нарастването на конфронтацията в региона покачва риска от глобален конфликт.“

Това е пасажът в документа, който според Цветанов бил „заявка“ от страна на президента за изваждането на страната от НАТО и ЕС. Не знам каква болна фантазия и разстроено въображение трябва да притежава човек, за да стигне до подобни изводи. На Цв.Цв. определено това му „иде отръки“. Неслучайно след атаките му към държавния глава Радев трябваше нарочно да уточнява защо така често настоява за по-добро образование: „Явно г-н Цветанов по-трудно осмисля това, което чете. Но най-лесният начин да окарикатурим европейската идея това е тя да се асоциира с хора, които от сутрин до вечер декламират някакви европейски ценности, без да са много наясно какво означават.“

Ако все пак трябва да осмислим сериозно написаното в становището, едва ли има нормален човек, който да каже, че то не е вярно.

А какво всъщност иска Цветанов?

С първосигнален телешки възторг да се солидаризираме с ракетните удари на „партньорите“? Да заклеймим все още недоказаната „химическа атака“ на Асад? Да порицаем за сетен път Русия, за да засвидетелстваме съпричастност към Запада? Та това и най-големите васали на Вашингтон не го правят. Или поне не действат така дърварски. Забележете каква бе например реакцията на Германия. Берлин не само не приветства ударите, но се разграничи от тях, като заяви, че противоречат на международното право. Ще има ли смелостта наш Цв.Цв. да осъди тази позиция и да умозаключи, че Меркел иска да извади страната си от НАТО и ЕС?

Жалкото в случая е друго. Нали си давате сметка, че сигурно едва 2% от хората ще си направят труда да видят какво пише в становището, останалите 98% ще поемат в захлас помията на Цветанов със сутрешното кафе пред телевизора. Българина го мързи да мисли и чете, да чете и мисли. Затова и лъжата у нас се е превърнала в норма. А медиите само това и чакат – да я мултиплицират в услуга на същата тая политика на опростачване, която следваме от години. Вместо да е точно обратното.

Колкото до Цв.Цв., явно пак му се закусва отвъд Океана, та сега си отработва поканата. Пословично нагъл, той вече става опасен за крехкия мир между институциите в страната. От позицията си на силно зависим от чужбина човек и шеф на парламентарна група налага мнения, които са абсолютно неприемливи за по-голяма част от обществото.

И тук не говорим само за двойния аршин при отношението му към държавния глава. Този спектакъл се разиграва за N-ти път през последните месеци. Каквото и да каже Радев, изневиделица се явява Цветанов и започва да ръси обичайните си глупости. Провокацията цели да вкара президента в обяснителен режим и да внуши презумпция за виновност.

Но ако Цв.Цв. бе толкова принципен и обективен, защо не подложи на критика и ортака си Бойко Борисов, който също се стреми да поддържа балансирана линия на поведение напоследък – нима не е видна неговата сдържаност при случая „Скрипал“ и отказа му да гоним руски дипломати, или многозначителното запазване на мълчание при ракетните удари срещу Сирия?

А ако истината в становището на президента притеснява такива като Цв.Цв. и външната служителка Захариева, какво да кажем за публичните интервюта и изявления на Волен Сидеров, който дори посети Крим тия дни. Защо Цветанов и дума не обелва за „коалиционния партньор“, който заяви, че Крим не е окупиран, че България скоро може да свали санкциите срещу Русия, да не говорим за осъдителните думи на лидера на „Атака“ по отношение на ракетите на САЩ, Великобритания и Франция срещу Сирия? Не е ли атаката срещу Радев кризисен пиар за  отместване на вниманието от това, което върши член на управляващата коалиция в България, която в момента по злощастно стечение на обстоятелствата е и европредседател?

Какво четем по-нататък в становището на КСНС?

„Конфликтът в Украйна остава неразрешен. Въпреки декларациите от участниците в конфликта за спазване на Споразуменията от Минск същите се нарушават системно. Налице е трайно влошаване на средата на сигурност в непосредствена близост до нашите граници. Увеличават се рисковете от дестабилизация в някои страни от Западните Балкани. Неразрешените противоречия между Сърбия и Косово водят до ескалация на напрежението в региона.

Териториалните спорове между членовете на Северноатлантическия алианс – Турция и Гърция, както и зачестилите нарушения на въздушното и морското пространство увеличават напрежението на Балканите.

Противоречията между Турция и Република Кипър във връзка с кипърския въпрос, както и активното противопоставяне на Турция на геоложките проучвания в изключителната икономическа морска зона на Кипър се очертават като траен източник на заплахи и генерират рискове за стабилността в региона.“

Да видяхте някъде „заплаха“ за преориентация на страната ни? Няма и да видите. А още по-малко ще откриете такава в последната част на въпросната декларация, посветена на състоянието на армията ни и нуждата от модернизация. „Забавянето на проектите за модернизация лишава Въоръжените сили от съвременни способности, адекватни на заплахите, и съвместимост със съюзниците. Това забавяне ще доведе до влагане на финансови средства в морално остаряла техника, несъвместима със стандартите на НАТО“, пише черно на бяло там.

И още: „Членовете на Съвета се обединиха около мнението, че са необходими неотложни мерки, гарантиращи адекватни отбранителни способности чрез ускоряване на процесите на модернизация, поддръжка на наличната техника и осигуряване на бойната подготовка. Изваждането на способности означава и ясна, дългосрочна политика по отношение на хората в отбраната…“

Неслучайно по форуми и социални мрежи често срещаме коментари, че когато Цветанов си отвори устата, рейтингът на Радев скача. Ако се съди по словесните му гърчове, чиято интензивност расте напоследък, в ГЕРБ явно чувстват, че са на път да загубят състезанието по популярност с държавния глава. Особено в частта за „почтеност“. И затова хапят, лъжат, манипулират. Тази словесна бозаджийница обаче започна да дава фира.

Да критикуваш президента с неговия рейтинг от позицията на своя е губещо при всички положения. Още по-малко шестапартаментният слуга на англосаксонците може да бъде моралният стожер в държавата. И нищо чудно именно Цв.Цв. да се окаже препъникамъкът, който да обърне каруцата на ГЕРБ. А „лошото ченге“ да повлече след себе си и „доброто“.

Валентин Георгиев, Дума

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар