Цели 30 родни мандри бълват сирене с палма. Всяка шеста бучка – менте!

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Почти всяка шеста бучка сирене, произведена у нас за първите 9 месеца на годината, е с добавка на хидрогенирани растителни мазнини, сочат данни на земеделското министерство.

Основната вина за това този път не е само на държавата, а и на ЕС, който периодично отменя наши наредби, забраняващи ползването на растителни мазнини в млечни продукти.

Аргументът – да не се нарушавала конкуренцията. Т.е. корпорациите да могат да поизвеждат “химия” и с нея да фалират биологичните продукти.

В България цели 30 фирми официално са декларирали използването в производството си на въпросната добавка. От цеховете им в периода от януари до края на септември са излезли 9265 т такива продукти или средно на производител се падат по 308 т.
Общото количество за деветмесечието на 2019-а е с 337 тона повече спрямо същия период на миналата година.
Най-много имитации с палма са били произведени през юли и август, съответно 1235 и 1211 т.
Експерти в бранша коментират, че това е свързано с активния летен туристически сезон у нас, когото в страната ни е пълно с чужди туристи и вместо да опитат вкусно и автентично родно сирене се тъпчат с хидрогенирани ментета.
На пазара у нас продуктите с палма се пласират основно в малките населени места, където покупателната способност на хората е изключително ниска.
“По селата хората гледат да си напълнят корема с нещо евтино”, коментира пред “Монитор” Симеон Присадашки, зам.-председател на Асоциацията на млекопреработвателите.
Според него няма начин да се забрани влагането на палма. По думите му най-често хидрогениранита растителна мазнина се влага и при производство на продукти със сухо мляко, което замества натуралното.
Затова експертите са категорични: Сирене под 6 лв. за кило със сигурност е с добавка, същото и важи за кашкавал под 10 лв.
Кои фирми ползва палмово масло, в списък има публукувани тук:
Справки за всякакви храни и кой какво влага в тях, има на сайта на Държавната агенция за безопасност на храните:
Източник: Глас.бг, с редакции

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар