Кирил Петков

Цел №1 на 47-ото НС: Махане на корумпираните лобисти от властта, Румен Радев иска демонтаж на прокурорския чадър над мафията

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Новоизбраното 47-о Народно събрание днес беше свикано за първи път. Това е третият за 2021 г. парламент – двата му предшественика бяха разпуснати предсрочно, след като не успяха да излъчат редовно правителство.

В него влизат 7 политически формации – „Продължаваме промяната” (67 депутати), ГЕРБ-СДС (59), ДПС (34), „БСП за България” (26), „Има такъв народ” (25), „Демократична България” (16) и „Възраждане” (13).

Новите парламентаристи бяха посрещнати от рехав протест на противници на ваксините и на машинното гласуване, които се бяха събрали около паметника на площад „Народно събрание“.

Заседанието започна в 9 часа, след като беше открито от най-възрастния присъстващ народен представител – урологът Силви Кирилов от „Има такъв народ”.

В словото си към депутатите Кирилов изтъкна, че парламентът се събира в „необикновена ситуация“ – при липса на доверие в политическите институции, отсъствие на усещане за законност и справедливост, растяща бедност и при 2 милиона наши сънародници, живеещи извън границата.

Той изрази задоволството си, че в Народното събрание има много млади хора, които ще донесат нови идеи и нова енергия, и призова колегите си да загърбят личните си и частнополитически интереси в името на общонационалните.

Румен Радев: Приоритет е промяната в прокуратурата

След Кирилов приветствие към 47-ото Народно събрание отправи президентът Румен Радев. „Нашето общество още търси изход от корупционното статукво“, започна той. И посочи, че на страната е нужен политически консенсус за реформистко и социално правителство.

От това зависи стабилността на политическата система, която не може да понесе тежестта на нови избори, изтъкна той. Държавният глава подчерта, че важният консенсус е този за законността и справедливостта.

„В този смисъл“, смята Радев, „приоритетна задача е демонтажът на прокурорския чадър над корупцията“. „Надявам се всички демократи и отляво, и отдясно да са убедени, че това е ключът към бъдещето. Ако парламентът не успее да постигне промени в прокуратурата в обозрим срок, то много скоро миналото ще поиска реванш“, каза той.

Радев призова депутатите да разгледат бюджета, внесен от неговото служебно правителство. И подчерта, че очаква 47-ото Народно събрание да се обедини около важните външнополитически въпроси, които засягат българската идентичност и правата на нашите сънародници зад граница – тоест, за Северна Македония.

И многозначително посочи, че е важно българската дипломация да бъде в ръцете на професионалисти от карирерата.

Кирил Петков: Време е за нулева толерантност към корупцията

Първи след него говори Кирил Петков от ПП, който е смятан за най-вероятния кандидат за премиер. Пред депутатите той обяви, че предшествениците им досега не са успели да си свършат работата и като резултат близо 2 милиона българи са избрали да напуснат страната.

„На всеки площад, където се срещнахме с нашите избиратели, ни казваха: „Моля ви, върнете ни младите хора обратно!“ Тези думи обикновено бяха изричани през сълзи от възрастни хора, от които 42 процента живеят на линията на бедността.

А над 40 процента от техните внуци, останали в България, не успяха да имат тройка по математика и български миналата година в четвърти клас“, каза той.

Петков изброи колко много не е свършено – пътната инфраструктура, екологията, газовата диверсификация, цената на тока. „Къде са били народните представители, които е трябвало да решават тези проблеми?

Отговорът се крие в няколко думи: алчност, егоизъм и нехайство, не на всички, но на много от тях. По разбитите ни пътища се разминават майбаси, ролс-ройси, ферарита, но не на конкурентоспособни бизнес лидери, а на хора, които са се закачили за властта.

Хора, които харчат на спокойствие нашите данъци, все едно са им бащиния. Това са просто едни корумпирани лобисти, без никакъв истински бизнес. Дами и господа, това трябва да спре днес!“, обърна се той към народните представители.

А накрая призова: „Време е за нулева толерантност към корупцията! Време е за нулева търпимост към кражбите! Време е за истинско правосъдие в България, където никой да не се чувства безнаказан!

Време е ние да защитаваме истинските интереси на нашите избиратели, без да ни е страх от т.нар политически инвеститори! Време е да превъзмогнем личното си его и да работим заедно! Време е да направим България, от която да се гордеем! Време е да бъдем активен член на ЕС, който да дава конструктивни позиции в съюза и реално да помага за неговото развитие!

Време е България да бъде лидер в региона и пример за добросъседство! Време е България да има репутация на държава – партньор, на която може да се има доверие! Време е за България, където младите се връщат обратно! Време е за България, където възрастните хора могат да имат достойни старини! Време е за всички нас да си свършим работата!“

Водачът в оставка на БСП Корнелия Нинова отново подкара старите опорки на Бойко за „потенциалния конфликт”, който може да се получи между контролирания от Румен Радев служебен кабинет и бъдещото редовно правителство имайки предвид опасността за ГЕРБ и БСП в новото правителство МВР министър да е Бойко Рашков.

Този ход от страна на новата власт ще постави в патова ситуация олигарсите на хунтата, срещу което Корнелия открито се бори от месеци насам.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар