Цел №1 на 47-ото НС: Махане на корумпираните лобисти от властта, Румен Радев иска демонтаж на прокурорския чадър над мафията

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Новоизбраното 47-о Народно събрание днес беше свикано за първи път. Това е третият за 2021 г. парламент – двата му предшественика бяха разпуснати предсрочно, след като не успяха да излъчат редовно правителство.

В него влизат 7 политически формации – „Продължаваме промяната” (67 депутати), ГЕРБ-СДС (59), ДПС (34), „БСП за България” (26), „Има такъв народ” (25), „Демократична България” (16) и „Възраждане” (13).

Новите парламентаристи бяха посрещнати от рехав протест на противници на ваксините и на машинното гласуване, които се бяха събрали около паметника на площад „Народно събрание“.

Заседанието започна в 9 часа, след като беше открито от най-възрастния присъстващ народен представител – урологът Силви Кирилов от „Има такъв народ”.

В словото си към депутатите Кирилов изтъкна, че парламентът се събира в „необикновена ситуация“ – при липса на доверие в политическите институции, отсъствие на усещане за законност и справедливост, растяща бедност и при 2 милиона наши сънародници, живеещи извън границата.

Той изрази задоволството си, че в Народното събрание има много млади хора, които ще донесат нови идеи и нова енергия, и призова колегите си да загърбят личните си и частнополитически интереси в името на общонационалните.

Румен Радев: Приоритет е промяната в прокуратурата

След Кирилов приветствие към 47-ото Народно събрание отправи президентът Румен Радев. „Нашето общество още търси изход от корупционното статукво“, започна той. И посочи, че на страната е нужен политически консенсус за реформистко и социално правителство.

От това зависи стабилността на политическата система, която не може да понесе тежестта на нови избори, изтъкна той. Държавният глава подчерта, че важният консенсус е този за законността и справедливостта.

„В този смисъл“, смята Радев, „приоритетна задача е демонтажът на прокурорския чадър над корупцията“. „Надявам се всички демократи и отляво, и отдясно да са убедени, че това е ключът към бъдещето. Ако парламентът не успее да постигне промени в прокуратурата в обозрим срок, то много скоро миналото ще поиска реванш“, каза той.

Радев призова депутатите да разгледат бюджета, внесен от неговото служебно правителство. И подчерта, че очаква 47-ото Народно събрание да се обедини около важните външнополитически въпроси, които засягат българската идентичност и правата на нашите сънародници зад граница – тоест, за Северна Македония.

И многозначително посочи, че е важно българската дипломация да бъде в ръцете на професионалисти от карирерата.

Кирил Петков: Време е за нулева толерантност към корупцията

Първи след него говори Кирил Петков от ПП, който е смятан за най-вероятния кандидат за премиер. Пред депутатите той обяви, че предшествениците им досега не са успели да си свършат работата и като резултат близо 2 милиона българи са избрали да напуснат страната.

„На всеки площад, където се срещнахме с нашите избиратели, ни казваха: „Моля ви, върнете ни младите хора обратно!“ Тези думи обикновено бяха изричани през сълзи от възрастни хора, от които 42 процента живеят на линията на бедността.

А над 40 процента от техните внуци, останали в България, не успяха да имат тройка по математика и български миналата година в четвърти клас“, каза той.

Петков изброи колко много не е свършено – пътната инфраструктура, екологията, газовата диверсификация, цената на тока. „Къде са били народните представители, които е трябвало да решават тези проблеми?

Отговорът се крие в няколко думи: алчност, егоизъм и нехайство, не на всички, но на много от тях. По разбитите ни пътища се разминават майбаси, ролс-ройси, ферарита, но не на конкурентоспособни бизнес лидери, а на хора, които са се закачили за властта.

Хора, които харчат на спокойствие нашите данъци, все едно са им бащиния. Това са просто едни корумпирани лобисти, без никакъв истински бизнес. Дами и господа, това трябва да спре днес!“, обърна се той към народните представители.

А накрая призова: „Време е за нулева толерантност към корупцията! Време е за нулева търпимост към кражбите! Време е за истинско правосъдие в България, където никой да не се чувства безнаказан!

Време е ние да защитаваме истинските интереси на нашите избиратели, без да ни е страх от т.нар политически инвеститори! Време е да превъзмогнем личното си его и да работим заедно! Време е да направим България, от която да се гордеем! Време е да бъдем активен член на ЕС, който да дава конструктивни позиции в съюза и реално да помага за неговото развитие!

Време е България да бъде лидер в региона и пример за добросъседство! Време е България да има репутация на държава – партньор, на която може да се има доверие! Време е за България, където младите се връщат обратно! Време е за България, където възрастните хора могат да имат достойни старини! Време е за всички нас да си свършим работата!“

Водачът в оставка на БСП Корнелия Нинова отново подкара старите опорки на Бойко за „потенциалния конфликт”, който може да се получи между контролирания от Румен Радев служебен кабинет и бъдещото редовно правителство имайки предвид опасността за ГЕРБ и БСП в новото правителство МВР министър да е Бойко Рашков.

Този ход от страна на новата власт ще постави в патова ситуация олигарсите на хунтата, срещу което Корнелия открито се бори от месеци насам.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар