Цената на газа в Европа скочи с над 30% след спирането на „Северен поток“

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Цената на газа се повиши с 30 на сто и отново превиши 2850 долара за 1000 кубични метра в началото на днешната търговия на фона на пълното спиране на доставките по газопровода „Северен поток“. Това сочат данните от лондонската борса ICE, цитирани от ТАСС и БТА.

Цената на октомврийските фючърси на хъба TTF в Нидерландия нарасна до 2853 долара за 100 кубични метра или 279 евро за мегаватчас.На 2 септември „Газпром“ съобщи, че при техническото обслужване на последния действащ помпен агрегат на „Северен поток“са открити течове на машинно масло и холдингът е принуден да спре изцяло подаването на газ по тръбопровода за неопределено време, за да ги отстрани.


Същевременно цените на петрола се повишиха в азиатската търговия днес с над 1 долар за барел, предаде Ройтерс. Това се случва преди днешната среща на страните от петролния картел ОПЕК+, на която се очаква да бъдат предприети действия за коригиране на добива с цел стабилизиране на цените.

Октомврийските фючърси на сорта Брент от Северно море, референтен за Европа, се покачиха с 1,43 долара или 1,5 на сто до 94,45 долара за барел. В петък котировките отбелязаха ръст от 0,7 процента

Американският лек суров петрол добави 1,25 долара или 1,4 на сто до 88,12 долара за барел. В петък стойността на суровината се повиши с 0,3 процента.

През последните три месеца цените на черното злато отбелязват спад на фона на очаквания ефект върху икономиката от увеличаването на лихвените проценти от водещите световни централни банки, както и от локдауните в Китай заради ковид.

Котировките достигнаха многогдишни върхове през март, когато офанзивата на Русия в Украйна беше в първите си дни и несигурността на пазара беше голяма.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар