Цената на газа скача с близо 19% от септември

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Цената на природния газ за септември ще е в размер на 353,21 лв./MWh без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена „Булгаргаз“ ще продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Такова решение взе КЕВР по време на закритото заседание на Комисията.

Новата цена е с близо 19% по-висока и бие абсолютния рекорд от август – близо 298 лв./МWh. Общо от началото на година скокът на цената е 1200%.КЕВР определи цената след извършен анализ на внесените на 1 септември от „Булгаргаз“ данни и документи. Установено е, че общественият доставчик е формирал общото прогнозно количество за вътрешния пазар от три източника: Количеството газ по Четвъртото споразумение към договора за доставка на природен газ от компания от Азербайджан за периода от 1 юли 2022 г. до 30 септември 2022 г.; Количества природен газ, осигурени по сключен договор за доставка на втечнен природен газ (LNG); Количества от търг „тип аукцион4 на платформата на „Газов Хъб Балкан“ ЕАД. В заявлението на „Булгаргаз“ се съдържат цените на отделните доставчици и размера на техните количества в общия микс.


„Утвърдената от Комисията цена на природния газ е по-ниска от предложената от „Булгаргаз“. Регулаторът установи, че в цената на природния газ са включени неправомерно разходи, които са извадени от общите разходи за цената на природния газ за м. септември 2022 г.“, посочват от КЕВР.

„Водеща причина за високия ръст на цената за м. септември е продължаващото през м. август повишение на международните цени на природния газ в резултат от военната агресия на Русия в Украйна. Силно намалените или спрени доставки от страна на „Газпром“ водят до повишена несигурност на газовия пазар в Европа и формиране на нереално високи котировки. Допълнителен негативен фактор е и повишеният курс на американския долар, който е ценообразуващ елемент. Независимо от увеличението данните показват, че утвърдената цена на природния газ за м. септември е значително по-конкурентна в сравнение с цените на европейските газови пазари за доставки през септември, които са на нива от 232 EUR/MWh /453лв./MWh/“, добавят от регулатора.

Според КЕВР по-ниската цена за българските потребители се дължи на благоприятните ценови условия по дългосрочния договор за доставка на газ от Азербайджан. Част от доставяните количества са на значително по-ниска цена, тъй като зависят изцяло от цените на петрола за период от 6 месеца назад. Освен това в ценовия микс на „Булгаргаз“ са включени доставки на количества природен газ от проведените на Газов Хъб „Балкан“ търгове „тип аукцион“, които са на много конкурентни цени.

Със старта на интерконектора „България-Гърция“ от 1 октомври т.г. се създават реални предпоставки за формиране на максимално добра цена за м. октомври, заяви по време на заседанието на 30 август изпълнителният директор на „Булгаргаз“ ЕАД Деница Златева.

Според нея страната ни вече ще може да получи пълните количества газ по договора с Азербайджан, които са на изключително изгодна цена.

„Постигнатите цени на проведените аукциони на платформата на Газов Хъб „Балкан“ доказаха, че е възможно да се осигурят изгодни доставки на природен газ. Комисията подкрепя изцяло намерението на обществения доставчик да продължи провеждането на търгове на тази платформа, както и да бъде активен участник на годишните търгове на терминала Ревитуса“ подчерта на заседанието председателят на КЕВР доц. Иван Иванов.

По думите му количествата от търговете на Газов Хъб „Балкан“, заедно с тези от Азербайджан и доставките на втечнен природен газ, могат да осигурят изгодни цени за българските потребители и да покрият изцяло нуждите на страната.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар