Цената на олиото на едро расте с по стотинка на ден – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Цената на олиото на едро расте с по стотинка на ден и на борсите финишира последната седмица на 2.97 лева за литър. Предишния понеделник мазната течност се продаваше за 2.90 лева, сочат данните на Държавната комисия по стокови борси и тържища /ДКСБТ/. От миналата година олиото е шампион по скоростно поскъпване и за шест месеца цената му набъбна със 70%. Причината е слабата реколта, обясняват производители. На борсата слънчогледът струва двойно повече в сравнение с 2020 година, правят сравнение те.

В последната седмица на март без промяна в цената остават обаче брашното и захарта, съответно 1 лев и 1.36 лева за кило на едро. Те бяха набедени като следващите продукти, при които се очаква поскъпване, но то явно засега се отлага. С няколко стотинки плащаме за кисело и прясно мляко и пилешко месо. Осезателно надолу тръгнаха цитрусите и поевтиняване има при банани, мандарини и портокали, става ясно от седмичното обобщение на комисията.

Като цяло индексът на тържищните цени е на по-ниско ниво от миналата година по това време, но от януари 2021 г. с леки колебания показателят върви плавно нагоре.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар