Цената на срещата с Тръмп вече е солена, а ще става още по-солена

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Дълго медитирах върху съвместното изявление на правителствата България и САЩ след срещата на Бойко Борисов с Доналд Тръмп. Прочетох и съвместното изявление на двамата лидери. Дори не знам защо се престраших да ги изчета – вероятно заради крехката надежда, че тях е поставен и защитен поне един реален български приоритет.

След като приключих неволно се изпълних с уважение и лека възхита към американците. Тези образи определено са пример за това как последователно, методично, дори досадно се преследват национални интереси.

 

Заради това например частта с “отбраната и сигурността” е много преди свободата и демокрацията. Защото България трайно се ангажира да стане потребител на американски оръжия и заради това цената на срещата с Тръмп вече е солена, а ще става още по-солена.

Другият американски интерес – да си продават втечнения газ също е поставен солидно и стабилно в двете изявления. Палавата дума “диверсификация” в този случай означава само това. България има интерес от диверсификацията, но съм убеден, че ще ни позволят да диверсифицираме само с американски доставки.

Ярката пиротехника не бива да ви заслепява – някъде там се промъква изречението, че България ще купува американско ядрено гориво за “Козлодуй”.

След това веднага се промъква американския интерес към 5G мрежите у нас, което трябва да е хладен душ за всички потенциални европейски инвеститори.

И някъде в края се проявява изречението, че САЩ “приветстват” желанието на страната да се присъедини към програмата за безвизова пътуване. Потърсих в речника. Думата “приветстват” в нито един момент от историята не е означавала “визите падат”. Но пък звучи така добре, нали?

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар