Линейка

Цените на частните линейки по морето задминаха дори европейските

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Частни линейки на черно летят по морето. Това показа проверка, изготвена от „Телеграф“.

 

Въпреки приетите през изминалата година промени в Закона за автомобилните превози нелегалният бизнес е в разцвета си, а цените за услугите удариха тавана.

 

Според обнародваните преди повече от година изменения, за да превозват болни и ранени, частни линейки трябва да бъдат вписани в регистър към Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“. Такъв обаче все още не е публикуван официално. В него трябва да има номер и дата на удостоверението за регистрация, наименование и ЕИК на лицето и данни за специалното превозно средство – номер, марка и модел, тип. Идеята на това е сивият бизнес с частните линейки да бъде изваден на светло.

Изисквания

И въпреки че промените вече са факт, те все още работят нелегално. В изискванията е посочено още, че за да извършват тази дейност частниците, трябва да има диспечерски пункт, адрес на експлоатационна база, ръководители на транспортната и медицинската дейност, както и медицински екипи. Много от частниците обаче все още не отговарят на новите изисквания.

Дори в страниците им е посочено, че се предлага транспорт, но не и медицинска помощ. В част от случаите е възможно да бъде доплатено за медицинска сестра или лекар, но повечето предлагат само транспортни услуги от лица, които нямат необходимото образование и ценз. Освен това в закона е посочено, че те не могат да притежават външен дизайн, специфична окраска, маркировка и опознавателни знаци, които се ползват от центровете за спешна медицинска помощ.

Някои от тях обаче са погазили и тези правила и силно приличат на спешните коли от ЦСМП, като дори имат изписан отличителния знак на единния европейски номер 112, което също е изрично забранено в закона. Там се посочва още, че частните коли не трябва да имат надписи „спешна/спешен“ или „бърза/бърз“, нито пък да притежават обозначителен знак „Звезда на живота“ и „Червен кръст“. Това също масово се нарушава.

Цени

По морето вече летят линейки, които работят на черно и газят по новия закон. Тази година те дори са надули и тарифите. Заради липсата на регистър не е ясно колко точно са частниците, предлагащи превоз на пациенти. По време на обсъжданията на промените в закона обаче стана ясно, че броят им е около 180-200, като повече от една трета от тях са в София.

В момента бизнесът разцъфтява в Бургас и Варна. Там тарифите за транспорт в рамките на града започват от 40 лв., но стигат до над 120 лв., ако се поръча линейка през нощта. Допълнително между десет и двайсет лева се броят на етаж, ако пациентът трябва да бъде пренасян по стълбите. От години частниците имат и такса „тегло“, като при болни над 100 кг цените драстично скачат. За услуга извън града пък тарифите започват от левче на километър, като някои частници таксуват и празния курс.

Така, ако линейка бъде поръчана от Слънчев бряг до Бургас например, пациентът трябва да извади около 100 лв. отгоре. Някои от частните линейки работят към старчески домове и траурни агенции, докато други са самостоятелни.

Услуги

Увеличение обаче има и в цените на останалите медицински услуги по морето. От години някои лекари прекарват летните си отпуски в частни кабинети в курортите, където заработват допълнително пари. Сега, още преди началото на сезона, те наддават за кабинети в големите варненски хотели до плажа. Репортерска проверка в подобни лекарски практики показва, че в разгара на туристическия сезон почти няма хотел без нает медик, като цените на прегледите са доста солени и започват от около 50 лева за български туристи и 50 евро за чужди.

Ако се наложи назначаване на лечение или манипулация, всичко се плаща отделно. За поставяне на мускулна инжекция например туристът ще трябва да извади 20 лв., а за венозна тарифата е 30 лв. Впрочем толкова струва и измерване на кръвното. За обработка на рана се плаща до 40 лева, докато гипсирането на счупен крак или ръка може да надхвърли 400 лева. Заради прекалено високи цени на подобно лечение през минали сезони агенция „Медицински надзор“ е налагала дори глоби.

Зъболекари искат 250 евро за пломба

Шокови са цените в курортите и при зъболекарите. Ако турист страда от зъбобол, може да му се наложи да извади около стотачка само за преглед. На места в кабинетите пък искат 250 евро за пломба или вадене на зъб. За сравнение цените на услугите във Варна са 20 лв. за стоматологичен преглед, 60 лв. за екстракция на зъб и около 80-100 лв. за пломба с включено лечение.

Спасяват повече прегрели, отколкото удавници

По няколко десетки сигнала на ден отработват по варненските плажове медиците от ДКЦ „Света Климентина“ заради летовници, които са прегрели или са вдигнали високо кръвно от жегите. Според шефа на центъра – д-р Иван Иванов, за разлика от други лета по варненското крайбрежие това лято няма инциденти с потенциални удавници.

На този фон обаче медиците все по-често оказвали помощ на слънчасали туристи и хора с високо кръвно налягане. „Осигурена е медицинска помощ за плажовете във Варна и в курортите Св. св. Константин и Елена и Златни пясъци. Разкрити са и допълнителни медицински пунктове“, каза още д-р Иванов. Той подчерта, че оказаната медицинска помощ на плажовете е абсолютно безплатна.

Болници предлагат легален превоз

Близо 170 медици работят в Центъра за спешна медицинска помощ в Бургас, който има общо 14 филиала – два в областния град и по един в останалите 12 общини. Всички те обслужват население от над 413 000 души. През летните месеци, когато курортите по морето са пълни обаче, линейките и спешните екипи не достигат.

Транспорт и медицинско обслужване на частно обаче предлагат не само частните линейки, а и някои болници, при които това е напълно легално уредено. Пример за това е МБАЛ „Дева Мария”. Транспортирането на болен с реаномобил и медицински екип струва 650 лева от Созопол или Несебър до Бургас. И тези цени обаче са увеличени през последните две години.

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар