Цени на Пилешка супа за 10 стотинки и Свинско с боб за 22 стотинки – Буквално взривиха интернет…

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Нека българомразците и нещастниците, дето се водят на Соросовата ведомост, да си гризат ноктите, ама това, което го е имало – няма как да го няма!
Това са 70- те години на миналия век! В средата на тези години България по промишлена мощ слагаше в джоба си Гърция и Турция взети заедно! От Олимпиадата в Мюнхен / 1972/ българите се връщаха с една торба медали, а сега се радваме не едно бронзче!
Тогава е създаден шедиьовърът на нашето кино „Козия рог”/1972 г./ ненадминат и до сега и незнайно кога ще бъде надминат! Ако не знаете – в едно квартално кино в Мадрид този филм е гледан две години при препълнен салон!
Людмила Живкова отвори вратите на културата към света – международни театрални прегледи, международни писателски срещи, българският глас кънтеше на световните оперни сцени! Да си творец беше престижно, защото „омразната” соцдържава харчеше луди пари – за реставрация на селища! Тогава бяха завършени реставрациите на Боженци, Жеравна, Стария град в Пловдив, Етъра…
Сега това е невъзможно! Имахме над три хиляди киносалона – с хиляда повече от страната на киното – Франция, над две хиляди и петстотин библиотеки, стотици самодейни състави…Не ви ли е срам да си кривите душите, българомразци?
Тогава имах 6 хиляди лева, държавата ми даде още толкова и си направих апартамент в кооперация – сто квадрата, с гараж и тавански кабинет! Шестте хилядарки от държавата трябваше да ги изплащам 25 години по 20 лева на месец – играчка, независимо какво работиш! Баща ми беше главен готвач на най-големия комбинат за телфери на Балканите – в Габрово, 7 хиляди души се хранеха на смени в огромния търбух на стола!
А цените бяха:
всички постни чорби  – 6 стотинки, 
всички  месни чорби – 10 стотинки, 
всички готвения стия с месо 25 стотинки…
Сами смятайте обикновените работници какво плащаха за храна!
Почти 90 на сто от населението почиваше на смешни цени – картите бяха от 30 – до 50 лева, а в санаториумите – 20 лева за 20 дни! Зъболечението – задължително и безплатно! Големите фургони флуорографи обикаляха и най-малките селища за медицински прегледи!
Това са само някои от по-едрите щрихи на най-силното българско десетилетие

 

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар