Кирил Асен

Ценови чук от Промяната! Токът с 40% нагоре до края на 2025 г.

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Токът за бита ще поскъпне с около 40% в резултат на прилагане на промените в Закона за енергетиката, които са внесени от Министерски съвет в парламента. Това обаче едва ли ще стане наведнъж, а е по-вероятно повишението на цената да стане постепенно до края на 2025 г. Следващото поскъпване на тока се отлага за от 1 юли 2024 г., пише „Труд“.

В момента средната цена на тока за домакинствата е около 146 лв. за мегаватчас без ДДС и без таксите за достъп и пренос. А борсовата цена на тока на пазарния сегмент “Ден напред” е 208 лв. за мегаватчас. Промените в закона за енергетиката предвиждат домакинствата да плащат пазарни цени на тока, което при днешните цени би означавало повишение на сметките с над 40 на сто

Поскъпването на тока вероятно ще стане постепенно. Пълната либерализация на пазара на ток ще бъде от 1 януари 2026 г., гласят предложените промени в закона. Първоначалният вариант на промените предвиждаше първият етап на либерализацията на пазара да стартира от началото на 2024 г. Но след много негативни становища по проекта, включително и от страна на КЕВР, в редактирания вариант се предлага това да стане от 1 юли 2024 г.

До средата на следващата година ще действат сегашните регулирани цени на тока. От 1 юли 2024 г. до края на 2025 г. КЕВР също ще определя на какви цени електроразпределителните дружества да продават ток на битовите потребители.

В ръцете на КЕВР е оставено решението дали токът да поскъпне на няколко стъпки от 1 юли 2024 г. до края на 2025 г., или от средата на следващата година да има минимална промяна и рязкото поскъпване да бъде оставено за началото на 2026 г., когато домакинствата ще трябва изцяло да минат на свободния пазар на ток.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар