Централните банки използват AI за оценка на рисковете, свързани с климата

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Европейската централна банка, Централната банка на Испания, Германската Бундесбанк и други банки ще използват изкуствен интелект за оценка на рисковете, свързани с климата, пише “Ройтерс”.

Европейският експериментален проект Gaia AI е използван за анализиране на въглеродните емисии на компаниите, емитиране на зелени облигации и доброволни ангажименти за постигане на карбонов неутралитет.

Регулаторите на банките, застрахователите и мениджърите на активи се нуждаят от висококачествени данни, за да оценят въздействието на изменението на климата върху финансовите институции. Липсата на единен стандарт за докладване обаче ги изправя пред смесица от публична информация, разпръсната в текст, таблици и бележки под линия в годишните доклади.

Gaia AI успява да преодолее тези проблеми, за да предложи систематизирана и прозрачна информация. Gaia разглежда 20 ключови индикатора за 187 финансови институции, през последните 5 години

Резултатите показват как повечето финансови фирми се ангажират с нулеви емисии и емитират зелени облигации, но не по еднакъв начин в целия свят.

Гъвкавият дизайн може да служи като модел за приложения с активиран AI в по-широк диапазон от случаи на употреба за централните банки и финансовия сектор“, заявяват банкерите.

Централните банки казаха, че една възможна следваща стъпка би била Gaia да бъде публично достъпна като отворена уеб-базирана услуга за анализатори.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар