ЦЕРН възобнови работата на Големия адронен колайдер

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Европейският център за ядрени изследвания (ЦЕРН) възобнови работата на Големия адронен колайдер – най-големия ускорител на частици в света, след три години, през които беше модернизиран, съобщи АФП.

„Два лъча протони преминаха в противоположна посока в пръстена от 27 км“, обяви ЦЕРН.Гигантският пръстен на 100 м под земята на френско-швейцарската граница беше спрян от декември 2018 г. за поддръжка и модернизация – втората най-дълга пауза в историята му. Експериментите в него, които започнаха през 2008 г., доведоха до откриването на Хигс бозона – ключ към фундаменталната структура на материята.


Възобновяването на работата на Големия адронен колейдер ще бъде постепенно – засега в сноповете циркулират малък брой протони с мощност 450 гигаелектронволта (GeV). Постига се сравнително ниска скорост на сблъсък, която ще се увеличава постепенно до рекордните 13,6 тераелектронволта (13,6 TeV). Това ще позволи на четирите основни детектора на колайдера (ALICE, ATLAS, CMS и LHCb) да отчитат много по-голям обем данни.

„Сблъсъците с голяма сила и енергия ще са след няколко месеца“, казва Родри Джоунс, директор в ЦЕРН.

Принципът на колайдера е частиците да се сблъскват с колосални скорости, за да се генерират безкрайно малки фундаментални частици.

Физиците от ЦЕРН ще могат да „изследват Хигс бозона в големи подробности“ и да проверят допълнително Стандартния модел на физиката на частиците, който беше разклатен от няколко експеримента.

Новият етап на изследване е насочен главно към нова физика отвъд този модел. В крайна сметка това може да доведе до откриването на нови частици, като например суперсиметрични частици, предсказани от теорията, но никога недоказани. Те биха могли да са в основата на тъмната материя – голямата загадка на Вселената.

 

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар