ЦИК: В 47 секции е преустановен машинният вот – Избори – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

ЦИК: В 47 секции е преустановен машинният вот

Стоп кадър, НОВА

Към 17 часа ЦИК е съгласувала преустановяване на машинния вот в 47 секции, в София те са 10. Това обяви говорителят на ЦИК Росица Матева на втория за деня брифинг на комисията.26,40% е избирателната активност в страната. Най-ниска е тя в Русе – 15,77%, а най-висока в Роман – 77,94%. Във Варна тя е 20,28%, в Пловдив – 17,25% и в столицата – 23,72%. “На доста от машините се появява надпис “Не са синхронизирани двата дяла, което означава, че двете флашки не са добре поставени и машината не може да работи. Има проблеми със софтуера, ножа или принтера на машината”, изреди Матева част от причините за преминаването към хартиен вот.


Говорителят на ЦИК отново припомни, че при гласуване за два избора, ако от машината не са излезли 2 бюлетини, без да се отварят, те се предават като “унищожени” с протокол, а избирателят гласува втори път. Изпратени са указания към комисиите. ЦИК отново призова избирателите да внимават при хартиения вот и да не поставят една върху друга бюлетините, важат обаче указанията към СИК от първи тур – не се броят за невалидни бюлетини, зацапани от черната лента или печата.

По-рано, на заседанието на ЦИК стана ясно, че са получени още писма за преустановяване на машинния вот. Една секция във Варна е разпечатвала само една разписка, повредата е отстранена, но след това пак се е появила и е излизал само отрязък от бюлетината. Затова местната ОИК е решила в тази секция да се гласува само с хартиена бюлетина. В друга секция, отново в община Варна, има аналогичен случай.

В столицата, в секция N 224619057 машината не е можела да принтира отрязъци “поради технически причини”, а техникът е отбелязал, че проблемът е неотстраним.
Половин час по-късно дойдоха писма за неработещи машини в още една варненска секция (отново проблем с разпечатването), в Шумен (“системна грешка на принтера”) и още една в София.

Една избирателка пък се оплакала, че не е допусната да гласува. Дори комуникацията с ГРАО не й помогнала – по настоящ адрес тя се води жител в САЩ. Жената твърди, че се е върнала в България преди 2 г., но няма да може да гласува на местните избори.

Пълният списък със жалби до ЦИК към 16 ч. е качен на сайта на комисията.

Матева смята, че няма причина за забавяне на обработването на резултатите. Още повече, че сега се гласува за по-малко кандидати, добави тя.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар