ЦИК не е обсъдила решението на ВАС за контролните разписки, може да реши в деня на вота

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Централната избирателна комисия все още не е обсъдила решението на ВАС за контролните разписки, но може да реши в колко секции да се направи контролното броене в деня на вота. Това заявиха членове на ЦИК по време на брифинг пред медиите.

„Днес беше отменено решението на ЦИК за методически указания за изборите в страната за броенето на контролните разписки, но това не означава, че самото решение не е в сила за останалите му части. Методически указания за страната има“, посочи Светозар Томов.

По думите му никой не е искал да има броене, за бъде манипулиран вотът.

„Независимо от различните мнения в ЦИК, никой не е искал да има броене с цел манипулация на вота. Говорителите не сме от хората, които подкрепяме броенето. Нашите опасения са от опашките, спомняте си зала „Арена Армеец“ през 2015 г.“, каза Томов и добави:

„Колегите, които са на обратното мнение, не са с аргументи с цел манипулация на вота. Напротив, те имат опасения, че ако не се направи пълно броене, няма да бъдем напълно уверени в коректността на машинното гласуване“.

Росица Матева обяви, че вече всички закупени устройства – 1600 на брой, са доставени в складовете и ще бъдат използвани.

„В демо-версиите на машините бюлетините не съответстват на действителния брой кандидати и за двата броя избори. Вече постъпи оплакване от една партия. Тези демо-версии бяха изготвени преди да приключи регистрацията за тези избори. Ние не знаехме колко партии ще се регистрират, за да направим демо-версията с конкретния брой. Демо-версията е да покажем начина на гласуване – брой страници и т.н. Снощи взехме решение и изпратихме писмо на „Сиела норма“ с въпрос за колко време може да изготвят нова демо-версия. Не е важно да има всички номера, важно е да се покаже на избирателите как да ги открият“, обясни Росица Матева.

Говорителите на ЦИК заявиха, че скоро ще бъде гласувано какви да бъдат методическите указания за вота в чужбина.

Томов и Матева бяха категорични, че подготовката върви сравнително нормално и няма проблем, който да не може да бъде разрешен.

Те отбелязаха още, че се е увеличил броят на организациите, подали заявления за наблюдатели – те вече са 16, като общият брой за наблюдатели е 794, от тях 702 е регистрирала ЦИК.

Малко по-рано ВАС отмени решението на Централната избирателна комисия в частта, в която е предвидено след броенето на контролните разписки данните да се вписват в протокол, неразделна част от протокола, отразяващ резултата от гласуването чрез машини.

Върховните магистрати приемат, че ЦИК има право да прави контролно преброяване в какъвто обем прецени, но това преброяване не може да влияе на изборния резултат.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар