ЦИК не пусна на избори 6 партии, още 5 са под въпрос – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Сроковете за членовете на Секционните избирателни комисии (СИК) са изтеглени и те трябва да са назначени до 1 март. Срокът е изтеглен, за да може членовете на СИК да бъдат ваксинирани с две дози ваксина преди изборния ден.

Това съобщи говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Таня Цачева на пресконференция днес, предаде репортер на БГНЕС.

Общо документи за регистрация за участие в парламентарните избори на 4 април додадоха 31 партии и 8 коалиции.

ЦИК отказа регистрацията на 6 партии, 5 от тях са представили документите във вчерашния ден – 17 февруари, когато бе крайния срок за регистрация, и все още е приключила тяхната проверка. 2 коалиции също са в режим на незавършена проверка.

От ЦИК уточниха, че въпреки незавършената до момента проверка, коалициите вероятно ще бъдат регистрирани, за разлика от партии. За тях няма такава сигурност, каза Димитър Димитров.

Партиите, които имат неприключила проверка и за които няма гаранция, че ще бъдат регистрирани, са “Директна демокрация”, “Нация”, “Чест”, “Нова демокрация”, “Свобода”, изброи още Димитров и направи уточнението, че трябва да се изчакат числата от ГРАО. Всяка партия трябва да представи подписка с минимум 2500 подписа.

Съмнения няма, просто партиите и двете коалиции са си подали документите във вчерашния ден и техните подписки все още не са проверени, уточни Таня Цанева и добави:

ЦИК отказа регистрацията на 6 партии поради това, че не са изпълнени условия от Изборния кодекс, а именно липсват документи, има непълноти, подписките не са представени в електронен вариант. За тях можем да твърдим, че ЦИК се е произнесла с решение за отказа и имат 3-дневен срок да обжалват.

Партиите с отказ са “България на труда и разума”, партия “Национално движение за стабилност и възход – НДСВ”, партия “Бригада”, движение “Напред България”, партия “Съюз за отечеството” и партия “Средна европейска класа”.

Жалбите и сигналите към днешна дата са 24 жалби, които чрез ЦИК са внесени във ВАС, основно жалбите са от партия “Атака”. По отношение на жалба, в която се твърдеше, че са ощетени наблюдатели, застъпници, представители на партии да реализират видеонаблюдение, Административен съд –София град се произнесе с решение, с което остави без разглеждане и прекрати производството по тази жалба. Мотивите на съда са, че застъпници, наблюдатели и представители на партии, коалиции и ИК, не са лишени от възможност от видеозаснемане, тъй като не е налице засягане на техните права, тъй като такива права не съществуват за такава категория лица, добави Цанева.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар