ЦИК обработи 99,51% от протоколите: 7 партии в парламента и балотаж за президент

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

ЦИК обяви данните от вота „2 в 1“ на база на обработени 99,51% от протоколите към 18.30 часа.

Последните резултати не показват разместване между първите 7 формации, които прекрачват 47-ия парламент.

Запазва се и класацията, като ПП са първи с 25,65%, следвани от ГЕРБ с 22,80%, като разликата между първия и втория е почти 3 на сто.

Третото място си запазват от ДПС, които с 12,92 на сто категорично оставят зад себе си БСП. Социалистите събират 10,26 на сто и остават на четвърта позиция.

Следват „Има такъв народ“ с 9,52%, „Демократична България“ с 6,34% и „Възраждане“ с 4,86 на сто затваря седмицата от бъдещи парламентарни групи в Народното събрание.

В изборите за президент досегашният държавен глава Румен Радев, който се кандидатира за втори мандат, води с 49.45%. Подкрепената от ГЕРБ независима кандидат-президентска двойка Анастас Герджиков и Невяна Митева е на второ място с 22.85%, което означава, че предстои балотаж следващата неделя.

Трети е кандидатът на ДПС Мустафа Карадайъ, за когото според данните към 16.30 ч. са гласували 11.51%.

ЦИК трябва да обяви утре дали в неделя, на 21 ноември, ще има балотаж за президентския пост. Първо комисията трябва да вземе решение дали има избран президент на първия тур.

Затова и заместник-председателят на Избирателната комисия Росица Матева обясни, че приоритетно ще се прави повторното въвеждане на резултатите от протоколите за президентските избори, защото утре изтича срокът.

Резултатите от гласуването за народни представители пък трябва да бъдат оповестени по закон най-късно в четвъртък.

„Този път доста бързо се справихме и приехме документите за гласуване извън страната, въпреки че секциите бяха 750 и бяха обработвани двойно повече документи за двата избора“, коментира говорителят на ЦИК. 

На въпрос за разписките Матева уточни, че Изборният кодекс е категоричен, че резултатът от гласуването с машини се установява от разпечатания машинен протокол.

ЦИК има около 900 машини за гласуване в резерв. Матева обясни, че от тях при втори тур извън страната ще се използват 335 устройства, а от останалите има достатъчно, за да се заменят тези, които са дефектирали.

 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар