ЦИК: Огромно предизвикателство беше за нас гласуването с машини – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Процентите нямат никакво значение, важен е броят гласове. В алгоритъма са налети всички гласове за партиите, които са преминали 4%”. Това заяви говорителят на ЦИК Димитър Димитров пред БТВ. Поводът бе разминаването на процентите получили партиите на вота в решението на ЦИК, което бе и публикувано в Държавен вестник, и самият сайт с резултатите. Още вчера от ЦИК обясниха, че това се получава заради квадратчето “Не подкрепям никого”, което  е от значение за активността, но не и за определяне на мандатите.

“В условията на пандемия огромно предизвикателство беше за нас гласуването с машини. Чарът е, че много лесно се работи с тях. И досега обаче нямаме ясна причина, защото 100 машини не работеха, както трябва”, призна той.

Изтъкна, че има  няколко сигнала до прокуратурата за изборите. Най-сериозно се проверява проблемът с машините във Велико Търново. По думите му разследването може да установи какъв е източникът на този проблем. Димитров не каза дали може да се говори за саботаж. Въпреки това смята, че хибридната форма на гласуване – машини и хартиени бюлетини – трябва да остане, ако по някаква причина машината не работи. Според него чарът на машините е, че с тях се работи много лесно, но те са голям товар за ЦИК. Убеден е, че проблемът с машините в Търново е могъл да бъде избегнат.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар