ЦИК: Подадени са 16 хил. заявления за гласуване в чужбина по-малко, но интересът не е по-слаб

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

С около 15-16 хил. по-малко са подадените заявления за гласуване в чужбина от подадените за изборите на 4 април. Това заяви на редовния брифинг за подготовката и организацията на предсрочните парламентарни избори на 11 юли говорителят на ЦИК Цветозар Томов. 

„На 15 юни изтече срокът за подаване на заявления от чужбина. Подадени са близо 72 000 заявления. От това обаче не следва, че интересът на българските общности в чужбина е по-слаб“, коментира той и допълни:„Съществува доста голяма разлика между ситуацията преди изборите през април и сегашната ситуация. Тя се състои в това, че този път бяха открити над 500 секции“.


По думите му подаването на заявление за гласуване е не само, за да се разкрие избирателна секция, а и за да се облекчи гласуването в избирателния ден.

„Този път трябва да сме готови, че е напълно възможно да гласуват повече хора, отколкото са гласували през април, при по-малко подадени заявления“, подчерта Томов и отбеляза, че вече има изготвен проект с всички страни, където ще бъдат открити секции.

Има изготвен проект за местата, където ще се регистрират секции в чужбина и срокът за него изтича на 19 юни, но имаме нагласа това да стане още утре. Причина за това е, че вземането на решение за близо 800 секции ще изисква продължително заседание, трябва да се обсъдят много детайли, каза още Цветозар Томов.

Според него секциите няма да са над 800 и под 750. Най-много, традиционно, секции ще бъдат открити във Великобритания, Германия и Турция.

Окончателното решение и яснота за броя на секциите в чужбина ще бъде взето до една седмица, каза говорителят на ЦИК.

Девет наблюдатели са регистрирани в ЦИК, информира другият говорител на ЦИК Росица Матева.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар