ЦИК: 45% от всички СИК-ове в страната са предали верни протоколи и ще получат бонус от 25 лева

ЦИК: 45% от всички СИК-ове в страната са предали верни протоколи и ще получат бонус от 25 лева

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Има твърдения, че 85% от изборните протоколи са сбъркани. Не знам от къде дойде това число и в крайна сметка въз основа на решението на ЦИК за предоставяне на 25 лева на всеки член на СИК, която е предала протокол без грешки, изискването беше при предаването в изчислителния пункт на РИК при първото въвеждане на данните да няма грешки в протокола и това са условията за предоставяне на тези допълнителни средства.

5100 към момента са секционните избирателни комисии на които ще бъдат изплатени тези средства. Това коментира заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева по БНТ.

От 12 500 СИК, 5100 са предали протоколите без грешки и ще получат бонуса от 25 лева, поясни Матева и допълни:

“Но продължават все още при нас да пристигат писма и информация, че има още такива секционни избирателни комисии. Така, че продължаваме да проверяваме и ще се увеличава този брой. Възложили сме и на РИК-овете да извършат проверка по райони, така че това са почти половината – 45% от всички СИК-ове в страната и са предали верни протоколи.”

Тя подчерта още, че не 85% от протоколите са сгрешени. При направен анализ от страна на ЦИК са установени около 8000 грешки в протоколите от изборите за Народно събрание, докато на изборите през април 2023 г. са били 14 700 грешки.

Най-честите грешки, които установяват в ЦИК са при разнасянето на преференциите, каза още Росица Матева и даде пример:

“Ако една партия има 10 гласа, 6 избиратели са гласували с преференция за някой кандидат, останалите 4 гласа трябва да бъдат записани в полето без преференции. Това страшно много обърква секционните избирателни комисии. Не ги записват там или записват всички действителни гласове, дадени за партии и коалиции, освен тези, които са и така се получава грешка.”

Другата най-честа грешка е била при събирането на действителните гласове за партии и коалиции – и в частта на хартиените бюлетини, и в частта на машинните бюлетини, като СИК-овете са включвали и гласовете “не подкрепям никого”.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар