Кирил Петков

ЦИНИЧНО: Просто Киро лъже с езика на Джипката

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Експремиерът, по-известен като „Просто Киро“, миналата седмица дал магистрално интервю, в което лъщят типичните словесни бисери на харвардеца, който се затруднява с родния си език. Но има и няколко фрази, кои-то, ако не са лапсус (да не се бърка с лакмус и …литмус“), издават опасен и за съжаление циничен начин на мислене.

На първо място, разбира се, е фразата, че за 7 месеца са се учили да управляват и в крайна сметка са се научили, за да направят „ужасно добри неща“ за България. Че направиха ужасни неща — направиха, но къде ли са добрите, се пита всеки нормален българин, когато посети магазина, бръкне си в портфейла или се замисли за идващата зима. Но самият факт, че един премиер, когото уж избрахме, за да донесе „промяна“, признава, че е влязъл във властта абсолютно неподготвен, е скандал, който в нормалните държави гарантира на Петков и цялата му партия еднопосочен билет към политическото небитие.

Правителството не е детска градина, нито прогимназия, нито даже и ПУЦ. Тук няма фрази от типа: Тате, тате, радост в детската градина, избраха ме да се уча за премиер! Дали въпросният господин някога ще го пуснат в която и да е фирма примерно в Канада като шеф с декларацията, че тепърва ще се учи и може да им изгуби куп пари, правейки „ужасно добри неща” на принципа на пробата и грешката?!

Ако прибавим към признатата публично некомпетентност и неподготвеност и публичната тайна, че законите, внасяни от предишната власт, са писани в големи адвокатски кантори, то иде реч за въпиюща некомпетентност, съчетана с тежък, престъпен лобизъм.

Ясно, че адвокатските фирми, особено реномираните, са такива, защото защитават интересите не на кварталния джебчия или на магазина за играчки, а на едрия бизнес, олигархията и на престъпни групировки, които търсят вратички в Закона, досущ като оная открехната врата, изобразена и на логото на .Продължаваме промяната“?

Или то, като се прави за „нашите олигарси“, не се брои?

То и неслучайно „Продължаваме промяната“ не внесе нито един закон, с който да промени същностно предишния модел на управление, на харчене на обществените средства и поръчки, не разкри нито една крупна корупционна далавера, а едната-едничка, която уж разкри, се срути още на първа съдебна инстанция – естествено, щом ръка за ръка вървят некомпетентността и пиарът…

А и прави впечатление, че Просто Киро вече използва лексиката от Джипката: „дадохме пари за 25 ст. за горивата“, ама „спряхме пари за пътищата“…

Цинично заучи и признанието на Петков, че „направихме много грешки, но с нито една не нарушихме принципите си“. Щом така говориш, значи принципите ти са грешни, защото не пътят към Ада е покрит с добри намерения, а накъдето си тръгнал — там и стигаш.

Ето ги и „принципите“ на т.нар. промяна: газова далавера за 30% посреднически комисиони, която ще ни остави на студено и тъмно през зимата; национално предателство по отношение на Скопие; роднински назначения с акцент на шуро- (и предимно -баджанашките) и на свързаните с общ бизнес; вкарването на България против волята на мнозинството на народа в групата на страните „ястреби“ в ЕС; лъжите като система на правене на политика – от тази за канадското гражданство до тази за 4 пъти по-евтиния газ от САЩ и 7-те танкера, които са 3 и не са купени, а оферирани и не са докарани, защото няма къде да се разтоварят.

Особен, арогантен цинизъм лъха и от оправданието, че – видите ли – инфлацията ни била средноевропейска, но само ако извадим от нея тежестта на „храната в потребителската кошница“.

Ето как Просто Киро ни се кара, че с нашите мизерни заплати, които са под една трета от средните в ЕС, ние му разваляме стъкмистиката, защото имаме нахалството да харчим за храна. И то нормална храна, а не безглутенови помии и вегански буламачи, каквито хапват богатите му жълтопаветни „френдове“.

И какво направи бившата власт срещу спекулата, заради която тук цените на храните са по-високи даже от тези в част от най-богатите държави в Европа?! Защото и борбата със спекулата беше като всичко друго през тези 7 месеца – пара в свирката и фото в новините.

Ненаученото си остава ненаучено, даже когато размахва диплома от Харвард. Затова на 2 октомври заслужават да ги пратим обратно в детската градина. И най-сетне да изберем хора, които могат и знаят как.

Публикация на „Минаха години“, заглавието е на Narod.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran


Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар