ЦК обяви, че ККП е написала най-великолепния епос в хилядолетната китайска история

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Управляващата в Китай Комунистическа партия (ККП) одобри резолюция за партийната история и постижения, съобщи днес държавната агенция Синхуа, цитирана от световните агенции.

Тази стъпка се разглежда като по-нататъшно укрепване на властта на президента Си Цзинпин, отбелязват те.

„Историческата резолюция“ беше кулминацията на шестия пленум на централния партиен комитет – група от около 370 членове, които на всеки пет години избират новите лидери. От понеделник Централният комитет заседава при закрити врата в Пекин, предаде Ройтерс.

ЦК реши, че поуката, която трябва да бъде извлечена от партийната история, е да продължи да бъде непоколебима в 10 области, а партийното ръководство да е водещ приоритет, съобщи Синхуа.

В хвалебствения текст на резолюцията се казва, че ККП е написала най-великолепния епос в историята на китайската нация, обхващаща хилядолетия, посочва Франс прес.

В държава, където историята традиционно се използва за легитимиране на властта, Си се облагодетелства от тази резолюция, представяйки се за неоспорим наследник на режима, отбелязва АФП.

От идването му на власт през 2012 г., „социализмът по китайски навлезе в нова ера“, се казва в резолюцията. Мислите на силния човек в Пекин са олицетворение на китайската култура и на китайската душа“, се изтъква в текста.

Преди срещата резолюцията се възприемаше като укрепваща позицията на Си, година преди той, както се очаква, да си осигури безпрецедентен трети мандат като генерален секретар.

Китай вдигна всекидневния добив на въглища и призова населението да се запасява с храна

Това е едва третата подобна резолюция от основаването на партията през 1921 г. Предишните две – през 1945 и 1981 г. – консолидираха властта на тогавашните лидери Мао Цзедун и Дън Сяопин.

Си е смятан за най-могъщия партиен лидер след Мао.

През 2018 г. компартията премахна ограниченията, свързани с поста на Си, което беше знак, че той има намерение да остане на власт.

Си няма явни съперници, но опит да остане начело може да отблъсне по-млади партийни членове, тъй като те може да възприемат оставането му като ограничаване на собствените им възможности за издигане.

Досега Си използваше контрола си върху големия пропаганден апарат на партията, за да популяризира имиджа си, отбелязва Асошиейтед прес.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар