ЦРУ

ЦРУ: САЩ загубиха неоспоримото си световно превъзходство

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Съединените щати вече нямат безспорно лидерство на световната сцена. Това мнение изрази директорът на Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) Уилям Бърнс в статия за списание Foreign Affairs, предава “Фокус”.

“Възходът на Китай и реваншизмът на Русия представляват сериозни геополитически предизвикателства в свят на интензивна геополитическа конкуренция, в който Съединените щати вече не се радват на неоспоримо господство и в който съществуват екзистенциални климатични заплахи“, пише той.

Бърнс отбелязва, че ситуацията се усложнява от продължаващата “технологична революция, дори по-голяма от индустриалната революция или началото на ядрената ера”.

“От микрочипове до изкуствен интелект и квантово изчисление, всички тези нови технологии трансформират света, включително професията на разузнаването. Често тези разработки усложняват работата на ЦРУ, тъй като дават на противниците нови мощни инструменти”, посочва ръководителят на разузнавателната служба.

В същото време той е убеден, че колкото и да се променя светът, все пак ще останат “секретни данни, чието събиране е по силите само на човек, и разузнавателни операции, които могат да се извършват само от човек“.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар