Цялата енергетиката се намира под контрола на ГЕРБ и ДПС

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Цялата енергетиката се намира под контрола на ГЕРБ и ДПС и ТЕ НЕ ПРАВЯТ НИЩО, заложили капани както поради естествената си некомпетентност, така и зарази охрана на корупционни интереси.

Предупреждавах много пъти, но изглежда някакъв унес е обхванал служебното правителство и политическите партии, та не забелязват какво предстои – като криза, и социално напрежение, в условията на които ще се проведат изборите. Те си мислят, че е достатъчно да говорят за повече от същото – за своята изключителност, за почтеност или морален разпад, за лошите и добрите. Резултатите, които социологическите агенции показват могат да се окажат много далеч от истината. Защото в условията на вълна на отрицание и общо недоволство към всичко и всички, конкретните виновници могат да се измъкнат и да се върнат на власт. Е, едно две знакови имена ще бъдат пожертвани, но Системата ще остане.

Към датата на изборите, сметките за ток, парно и най-вече усещането че се сме на кораб без капитан /защото не виждам служебното правителство да се заело с антикризисни мерки и антикризисно говорене и политики/ ще расте. И недоволството ще прекрачи границите на разума в полето на оцеляването. Идеална среда за манипулации и хибридни войни.

Да припомним кой е виновен – енергетиката, откъдето започва всичко беше източена от ГЕРБ и ДПС. Не е сигурно, че дори БЕХ може да тегли вече заеми, тъй като размера на поетите дългове на фона на приходите меко казано смущава. Циниците разбира се ще изтъкнат че повишените цени на тока и газа ще напълнят касите на енергийните компании, но регулаторът отдавна се прави на социална бариера срещу пазара и изоставане на повишението на цените от пазарните се трупа. Да, ТЕЦовете ще спечелят но вижте какъв дълг и те са натрупали и каква част от “Печалбата” им отива по корупционни канали и най-вече за емисии.

Ако не се налеят спешно пари няма да има природен газ, защото Булгаргаз се издъни драматично с покупката на азерския газ, а руския, макар и в по-големи количества, не е достатъчен – Чирен е с 17 процента по-малък обем на нагнетен газ.

Молитвите са средство на отчаяните – но аз си мисля, че след февруари положението ще стане драматично. Повишените доставки на газ от Норвегия няма да стигнат за нищо. Трябва да се търсят резерви от Азърбайджан, Египет, и най-вече САЩ. Крайно време е САЩ да се намесят, защото от онзи ден е ясно, че Кремъл ще играе ва банк за да постави ЕС на колене заради СП-2.

Цялата енергетиката се намира под контрола на ГЕРБ и ДПС и ТЕ НЕ ПРАВЯТ НИЩО, заложили капани както поради естествената си некомпетентност, така и зарази охрана на корупционни интереси. Служебното правителство изглежда се примири, че не може да смени гербаджийски шефове по върховете и притихна. И чака съдбата си.
Битките за политическо надиграване в семейството на протестните партии изглеждат нелепи. Само формен “идиот” може да си мисли, че през ноември социалното недоволство няма да засегне както президента, /заради служебното правителство/, така и протестните партии заради очевидното надмощие на егото им. Вече не съм сигурен дали изобщо разбират за какво определени хора са в политиката.

Какво трябва да се направи?

В никакъв случай да не се подписва в този си вид Националния план в частта енергетика с дати за закриване на въглищните централи. Никой не знае колко дълга ще бъде кризата при суровините. Брюксел да бъде така добър, като измисли някаква политика да я подплати с ресурси за реагиране в случай че плановете не се окажат реалистични.

Тъй като кризата ще бъде всеобхватна и ще засегне както индустрията, така и индивидуалните потребители е наложителна цялостна антикризисна стратегия, за да не се окаже, че всяка група дърпа към себе си и накрая всички страдат дружно.

Предприятия ще затварят, защото не могат да прехвърлят цените на енергията върху стоките и услугите. Поставете се на мястото на шефа на Топлофикация – ако сега купите газ за 1600 лева на 1000 кубически метра, а регулаторът приема само да е 650 лева ,както правите? За това трябва да се прецени дали е по-изгодно да се подкрепят директно работниците ако се затвори предприятието или ако е същностно да се подкрепи компанията за да остане “на вода”.
Но основната мисъл трябва да бъде за хората, които ще останат без средства за да си платят светлото и топлото. Програмите за енергийни помощи незабавно трябва да се активират и разширят, защото проценът на енергийно бедните рязко ще нарастне.

И накрая – всяка партия трябва да вземе отношение по Зелената сделка. В този си небалансиран вид, тя влачи след себе си само щети, ползите не са видими за мнозинството. За това на равнище ЕС и ЕК трябва да се наложи мораториум върху зелената сделка, докато не се направят много по точни разчети и анализи за ползи-щети за да бъде прехода към безвъглеродна икономика възможен и устойчив, а не както е сега буря и апокалипсис.

Мнозина виждат в Зелената сделка модерна политика за модерни технологии, а въглищата и фосилите архаизъм и ретроградност. Проблемът е, че енергетиката не е модна сцена на която да има Версаче и Долче Габана, ние да имаме разходи за лукс и да похарчим за модерност. Енергетиката произвежда стоки, които са и право и НИКОЙ няма право да задоволява егоистични и модни страсти, ако от това ще следва срив на жизнени стандарти и заплаха за живота дори.

В момента в който климатичните алармисти започнаха да осъзнават, че нещата не вървят в тяхна полза започнаха да припират да предлагаме Национален план с дата за затваряне на въглищните централи. Знаят че другата пролет нещата ще изглеждат много, много по- различно и тягата в платната им не само ще изчезне, но и ще се обърне.

За това никакво бързане с предоставянето на Националния план, – преди да спрем кървенето и шока, дългосрочните мечти могат да почакат. Докато разберем колко пари ще ни останат след цунамито.

Фейсбук

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар