Цялата игра на ИТН е фалшива, избори ще има

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Всичко това е фалшива игра. Всъщност, няма такава дилема. Избори ще има. Няма значение дали ще се състави правителство – избори ще има. Едно от първите неща, които ИТН ще направят, е да лансират идеята за мажоритарни избори. Нещо, което веднага ще торпилира надеждите за всякаква подкрепа. Ще ги подкрепи ГЕРБ и ще имат 128 депутати”.

Това коментира социологът Кольо Колев пред Bulgaria ON AIR в разговор по темата ще имаме ли в крайна сметка редовен кабинет.

“От ИТН направиха всичко възможно, за да бъде несигурна подкрепата. Няма такова съставяне на правителство. Екипът на шоуто е излязъл от шоуто, но шоуто не е излязло от тях”, добави и политологът Христо Анастасов.

“Отказът за всякакви споразумения е безпрецедентен, когато нямаш пълно мнозинство. Отказът за ангажиране с конкретни политики прави невъзможна подкрепа от “Демократична България” (ДБ) и “Изправи се БГ! Ние идваме!” (ИБГНИ). Не мисля, че при такива условия е възможна дори подкрепата на БСП. ДПС би могло да играе хазартен вот, защото в мажоритарно избран парламент би бил трета сила”, заяви още той.

Анастасов подчерта, че никога не е имало съюз на протестните партии.

“Колегата е прав за мажоритарните избори. Вероятно това е схемата на Слави. Изкушението на ГЕРБ да подкрепи такова нещо е много голямо. Това означава, че тръгваш да рушиш всичко изградено през цялата парламентарна система. Мажоритарните избори събарят Конституцията”, настоя политологът.

Кольо Колев пък каза още, че БСП се намира в тежък нокдаун и се опитва да се хване за някого. По думите му изглежда безумно лявата партия да твърди, че 90% от нейната лява линия съвпада с тази на ИТН, която видимо е ултрадясна.

“От страна на ДБ и ИБГНИ картината е ясна – има възможност да се състави правителство, но ако не се състави, те ще носят съответната отговорност, както ги заплашва Слави Трифонов. Възможно е правителството да бъде подкрепено от ГЕРБ и ДПС. Ще бъде самоубийствено: Няма да ви кажем какво ще правим, ще ви кажем, ама няма да разписваме. Има един единствен ход – мажоритарните избори. Защо не се подписва споразумение? Защото искат да правят нещо друго, което не искат да разпишат”, коментира Колев.

Анастасов е на мнение, че сривът на ГЕРБ, който продължавал, и несигурността на БСП и ДПС правят така, че този сценарий е възможност.

“Все по-малко вероятно е ДБ и ИБГНИ да подкрепят какъвто и да е вариант на движението, което вади двама-трима премиери за 2 седмици, бяга от основни приоритети, които уж бяха приели, и влиза в популистко говорене. Това беше загубено от сценаристите на Слави”, смята той.

Двамата се обединиха около мнението, че президентът Румен Радев има интерес да има правителство, но да не е неговото служебно правителство.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар