Цял свят като че ли върви към дигитални версии на валутите

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Общо 134 държави, които представляват 98 на сто от световната икономика, в момента разработват дигитални версии на своите национални валути или са в процес на въвеждането им. Това показват резултатите от проучване, проведено от организацията Атлантически съвет – аналитичен център, базиран в САЩ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Повече от половината от проектите са в напреднал етап – във фаза на тестване на дадена цифрова валута или дори в процес на въвеждане.

В Китай, например, дигиталният юан (e-CNY) в момента се използва експериментално от 260 милиона души в 25 града.

Европейската централна банка от 6 месеца работи по подготовката за въвеждане на цифрово евро.

Всички страни от групата на най-големите икономики в света (Г-20), с изключение на Аржентина, в момента се намират на определен етап от процеса на разработка и въвеждане на дигитална валута.

Бахамските острови, Ямайка и Нигерия вече изцяло са въвели използването на цифрови валути.

САЩ обаче са сред страните, които все повече изостават при разработката на цифрова национална валута, посочват авторите на проучването, проведено от американския Атлантически съвет.

Централната банка на Република Турция публикува миналия месец доклад с констатациите от първата фаза на проучванията по проекта за цифрова турска лира. Изводът от него е, че е налице добре установен технически капацитет за разработване и опериране на собствени платежни системи за брутен сетълмент в реално време. 

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар