Часове преди вота: Ердоган призова за

Часове преди вота: Ердоган призова за “Века на Турция”, а Кълъчдароглу – за експулсиране на сирийските бежанци

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Часове остават до утрешния втори тур на президентските избори в Турция. Оспорваната битка за президентския пост ще се води между сегашния държавен глава Реджеп Тайип Ердоган, кандидат на Републиканския алианс, и Кемал Кълъчдароглу, кандидат на опозиционния Национален алианс. Предизборна агитация завърши в 18:00 ч. днес.

В предизборната кампания за балотажа реториката се изостри и в центъра на вниманието бяха поставени бежанците, след като преди първия тур най-много се дискутираха икономическите проблеми на Турция.Двайсет минути преди 18 часа, края на възможността за агитация, двамата кандидати направиха финално обръщение към избирателите.


Ердоган изрази увереност, че гражданите ще се обединят около визията “Векът на Турция”, а лидерът на опозицията Кълъчдароглу привлече гласовете на националистите, като обеща да експулсира милиони сирийски бежанци.

Настоящият държавен глава го обвини в реч на омразата и заяви, че победата на Кълъчдароглу ще бъде победа за терористите.

А иначе след интензивната кампания преди вота на 14 май, кампаниите на кандидатите за втория тур бяха сравнително спокойни и нямаше големи митинги. 

Ердоган се съсредоточи главно върху обръщения към народа по различни телевизии. Той даде няколко интервюта за водещи телевизии. В повечето от изказванията си той говори много по-малко за международна политика, като се съсредоточи главно върху проблемите в сферата на вътрешните работи.

Кемал Кълъчдароглу участва в няколко митинга и също даде интервюта за няколко медии. Той призова Ердоган да участват заедно в телевизионен дебат, но предложението му не бе прието. Действащият лидер заяви, че няма какво да обсъжда със своя съперник.

Кандидатът на опозицията изостана на първия тур с 2,5 млн. гласа, но разликата все още може да бъде преодоляна – или от поддръжниците на ултранационалистическия кандидат Огнан, който се класира на трето място, или от осемте милиона избиратели, които не се явиха на първия тур.

Интересен факт е, че утрешният втори тур на президентския вот се състои между две важни дати в турската история. На 27 май 1960 г. в страната е извършен първият държавен преврат след провъзгласяването на Република Турция през 1923 г. Той е извършен от група офицери, които не се подчиняват на заповедите на висшето командване и успяват да свалят правителството на Аднан Мендерес.

На 29 май 1453 г. османският султан Фатих Мехмед II превзема Истанбул, тогава Константинопол.

Ердоган често изтъква, че има историческата символика, свързана с датите, в президентската надпревара. Освен това тази година в Турция ще бъде отбелязана 100-годишнината от създаването на републиката.

 

 

Източник: dir.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар