Часове преди връчването на мандата: Кои са двата вариата на ГЕРБ-СДС за премиер?

Часове преди връчването на мандата: Кои са двата вариата на ГЕРБ-СДС за премиер?

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В понеделник в 10 часа парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще получи от президента Румен Радев първия мандат за съставяне на правителство. ПГ на ГЕРБ-СДС разполага с 67 депутати от 240-членния парламент.

Вариант ГЕРБ-СДС да върне неизпълнен мандат, няма, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в неделя и обяви, че вариантите за премиер са два – самият той – „можещ, знаещ, измъкващ от кризата“, или неутрален кандидат. Кой от вариантите ще приложи ГЕРБ, зависи от това дали партията ще намери съгласие по приоритетни политики с другите политически сили, включително и с „Продължаваме промяната“.Ръководството на партията се събира по-късно в неделя, за да реши кой ще бъде номинираният за премиер, който ще отиде в понеделник на връчването на проучвателния мандат от президента, посочи още Бирисов.


„Силна партийна кандидатура като Бойко Борисов или по-компромисна фигура с по-широка обществена подкрепа са вариантите за кандидат за премиер, които посочи по-късно заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев по бТВ.

„Ако имате предвид анонса на Борисов от тази сутрин, единият вариант е силна партийна кандидатура с мощна подкрепа в партията – човекът с най-много опит е самият той, другият вариант е фигура, която да събира по-широка обществена подкрепа, включително в такава ситуация, когато и партиите са разделени и атомизирани, и обществото е разделено – да кажем по-компромисна фигура“, каза Томислав Дончев.

Борисов обяви, че днес следобед ще бъде взето решението. Затова на въпрос кой утре ще получи мандата от президента, Дончев отговори: „Ще разберете утре и не за да има някакъв ракурс на загадъчност, редно е всички медии да го научат в един и същи момент“.

Заместник-председателят на ГЕРБ коментира, че имат амбицията да завършат процедурата докрай, т.е. кандидатът за министър-председател да получи мандата, да използва срока, даден от Конституцията да сформира възможно най-добрия кабинет.

По думите му, никакъв коалиционен формат не е възможен към момента. Пропастите, които са изкопани между различните политически сили, са толкова големи, а някои пък са станали заложници на радикализираните си поддръжници, коментира Дончев. Той все пак посочи, че ще използват седмицата, която идва след връчването на мандата, да направят последен опит да говорят може би с всички, като основата на тези разговори трябва да бъде програмата за управление.

Относно отказа на Нидерландия да подкрепи България за Шенген, Томислав Дончев коментира, че реакцията на институциите, на правителството и на президента е била правилна. Когато една държава е обидена, реакцията трябва да е ясна, но от тази ситуация няма да излезем, ако всички дружно сме разсърдени на Нидерландия и на Рюте, посочи той. Това не е изход от ситуацията и трябва да си дадем ясна сметка на какво се дължи, допълни Дончев. По думите му, това се дължи на две години политическо безвремие и на темата „корупция“, която е перманентна част от политическите скандали. „Ние много обичаме и сме големи майстори в това да убедим целия свят как сме най-корумпираната държава в света“, коментира Дончев.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар