Часовникът тиктака: Време разделно за четворната коалиция – ще я потопи ли тежкото наследство от ГЕРБ?

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Пред четворната коалиция се очертават твърде тежки месеци със старото наследство от ГЕРБ и актуалните кризи – здравни и ценови. Затова „Продължаваме промяната“, БСП, “Има такъв народ“ и „Демократична България“ по спешност ще трябва да направят кадрово обновяване в поне дузина ключови държавни органи – като БНБ, Фиксалния съвет, КЕВР и още куп комисии за финансов надзор, за защита на потребителите, за личните данни, за досиетата и много други.

Бързането наистина е наложително по две причини.

Първата е, че става дума за изтекли или изтичащи мандати на ръководителите, а когато един началник знае, че всеки момент може да се прости с поста си, той не е много мотивиран да работи всеотдайно. Втората е, че позициите са заети от кадри, свързани с предходното управление и е съвсем логично партиите от новото мнозинство да потърсят по-подходящи хора,  на които освен всичко друго, имат и доверие.

Големият въпрос е колко богати са техните кадрови банки и дали четирите формации няма да затънат в препирни от типа „кандидатът ми е по-добър от кандидата ти“. При това листата за вакантни постове ще става все по-дълга. В близките месеци изтичат и мандатите на председателя на Сметната палата, на шефа на Националния статистически институт, на ръководителя на Комисията по финансов надзор.

Особено трудно ще е намирането на точния човек за КЕВР. Мандатът на председателя Иван Иванов формално приключи на 2 април 2020 година, но той продължава да изпълнява задълженията си, защото вече четири парламента не могат да му намерят наследник.

Неслучайно е това, тъй като постът е като електрически стол, а самата комисия най-мразената институция в България. Каквото и да прави, винаги има недоволни. Мисията й е свръх трудна, защото трябва да регулира цени в условия на пазарна икономика и отворени граници, което често я превръща в боксова круша на управляващите.

Премиерът новобранец Кирил Петков се разсърди на енергийната комисия, че подмолно одобрява все нови скокове и така подрива реномето му на мъдър и добър правителствен ръководител.

А КЕВР просто спазва правилата. Не тя измисля цените, а само проверява и одобрява калкулациите, направени от подконтролните й предприятия. Да кориш КЕВР, че обявява по-високи цени, е същото като да убиеш вестоносеца, пристигнал с лоши новини. Петков обяви, че иска нови лица в КЕВР. Обаче ще си намери „камикадзе“, което да замести инженер Иван Иванов?!

Вярно е че Комисията е колективен орган, но именно председателят фокусира цялата неприязън на обществото и на управляващите. Затова за този пост е нужен супер експерт, който освен опит и познания, притежава и ръководни качества и кураж да се опълчва на политиците-популисти и напористи енергийни бизнесмени и готовност да бъде заливан с критики и недоволство отвсякъде.

Да се намери такъв човек е изключително трудна задача. Тя се усложнява допълнително, защото някоя от партиите в управляващата четворка ще трябва да се жертва да посочи председателя на КЕВР и да преглътне всички негативи, които това назначение ще й носи. А четворната коалиция има да решава още много важни кадрови решения.

Мандатите на управителя на БНБ Димитър Радев и на заместничката му Нина Стоянова изтекоха през юли 2021 година. Още в 45-ото Народно събрание партията на Слави Трифонов обяви, че бързо трябва да се избере нов шеф на централната банка и дори заговори, че „Има такъв народ“ има кандидат – банкера Любомир Каримански.

Но този парламент бе кратък и до номинации не се стигна. В 46-то Народно събрание отново се заговори за изтеклите мандати в БНБ и пак не се стигна до избор. Сега темата е на дневен ред и в 47-ото Народно събрание. Някои отново лансират името на Калимански като кандидат за шеф, други допускат, че Димитър Радев може да получи доверие за нов мандат, а трети смятат, че постът най-приляга на подуправителя Калин Христов.

КНФ е изключително важна комисия, тъй като тя надзирава застрахователите и презастрахователите, пенсионните компании, инвестиционните фондове и търгуваните на борсата фирми и фондове. Тя може да играе ролята на бухалка срещу непослушни бизнесмени, както видяхме с предходни години, а може да и мечтаният регулатор.

С изтичащ мандат е  и шефът на Сметната палата. Ако новите управляващи уважат сроковете, през март трябва да е ясно дали ще поверят на Цветан Цветков втори мандат или има друг претендент.

Четворната коалиция трябва да обърне внимание и на НСИ. Председателят Сергей Цветарски пое поста през лятото на 2014 година и има 7-годишен мандат, което означава, че е време или да му намерят заместник, или да му гласуват доверие за още седем години. Като се има предвид обаче, че има далеч по-горещи кресла, новите управляващи едва ли ще започнат от статистиката.

Часовникът тиктака и в НОИ. През септември 2017 година Ивайло Иванов, заместник-министър на социалната политика, беше избран за управител на Националния осигурителен институт от ГЕРБ и единствен кандидат. Той бе избран с почти пълно одобрение.

Мандатът му е 4 годишен и е с изтекъл още миналата есен. Иванов може да разчита на рамо от БСП и лично досегашният министър на труда Георги Гьоков, който като червен депутат през 2017 година, го определи като „много подходящ за председател на НОИ“.  Възможно е обаче „Продължаваме промяната“ да има свой човек наум.

Очаква се и смяна на върха в Комисията за защита на потребителите. Мандатът на Димитър Маргаритов начело на КЗП формално приключи още в края на юни 2020 година, но той още стои на поста. С идването  на новата власт, председателят показа бързи рефлекси и скромно застана зад вицепремиера Корнелия Нинова, докато тя обясняваше пред медиите как държавата в лицето на КЗП ще накаже телекомите, ако си позволят да вдигнат цените с инфлацията за две години.

Комисията за защита на личните данни също е със старото си ръководство. От времето, когато управляваше кабинетът Орешарски, крепен от БСП и ДПС, председателят на комисията Венцислав Караджов и четиримата членове на комисията бяха избрани от Парламента през април 2014 година за петгодишен срок.

Комисията по досиетата обаче държи абсолютния рекорд. Макар че по закон има право на до два петгодишни мандата, председателят й Евтим Костадинов вече прави трета петилетка на поста. Просто никой не се сеща да го смени. Междувременно ще трябва да започнат и процедурите по избор на нова Комисия за защита от дискриминация и на Държавната комисия за сигурността на информацията. Мандатите им изтичат съответно през лятото и есента на 2022 година.

Автор: Юлиана Бончева, Доротея Дачкова, в. „Сега“, заглавието е на Narod.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар