Частните компании са готови да потеглят към Луната

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Astrobotic от Питсбърг съобщи, че всички тестове на лунния модул за кацане Peregrine са завършени и той е готов за изпращане на космодрума. Стартирането трябва да се осъществи не по-късно от март. Модулът ще достави на лунната повърхност повече от 10 полезни товара на НАСА с тегло до 100 кг. Мисията ще подготви почвата за бъдещо кацане на астронавти на Южния полюс на Луната и отвъд него.

Модулът Sapsan се изстрелва като част от нова парадигма в изследването на космоса. Преди това космическите програми се управляваха от правителствени агенции. С появата на услуги за изстрелване на възвръщаеми степени и малки и средни ракети-носители космическото пространство става достъпно дори за малки компании. НАСА включи частния сектор в космическите програми, като стартира CLPS (Commercial Lunar Payload Services) и други подобни инициативи.

Модулът Sapsan, висок около 1,9 м и широк до 2,5 м, има слънчеви панели по периметъра си и е въоръжен с девет двигателя: пет основни с хидразиново гориво и четири двигателя за контрол на положението. Сред 14-те инструмента на НАСА на борда на модула ще има спектрометри и масспектрометри, магнитометър, неутронен сензор, лидар, ретрорефлектори и др. Планирано е модулът да кацне на видимата страна на Луната в Lacus Mortis. Апаратът е проектиран да работи в продължение на едно лунно денонощие – това са 14 земни дни и 18 часа.

И накрая, най-важното нещо в цялата история с изстрелването на частни лунни модули ще бъде тестването на новата ракета носител Vulcan на United Launch Alliance (ULA) с ускорител Centaur. Ракетата вече е пристигнала на площадката за изстрелване във Флорида и чака да получи полезния си товар. За ракетата това ще бъде първият и всъщност изпитателен полет. Изстрелването се отлага от няколко години, но е от решаващо значение за американските космически полети, тъй като ще ги направи независими от руските ракетни двигатели.

Успешното изстрелване на Vulcan Centaur ще отбележи оттеглянето на ракетите-носители Atlas V и Delta IV и появата на ново поколение ракети-носители в САЩ, както и дебюта на двигателите BE-4 на Blue Origin.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар