Част от къщата на Димитър Талев в Прилеп е съборена

Част от къщата на Димитър Талев в Прилеп е съборена

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Част от къщата на писателя Димитър Талев в Прилеп е съборена – за това алармира Виктор Стоянов от Фондация “Македония”. 

“Докато чакаме да се купи къщата на Талев в Прилеп, Агенцията за национална сигурност чрез местен вандал, вече я събори. Справедливост не чакайте”, съобщи той във Facebook. 

Издателят Манол Пейков, който събра пари от дарители за придобиването на имота, също коментира казуса. В социалната мрежа той разказва, че е говорил със собсвтеничката Снежана Аческа, която е информирала полицията за събарянето. Тя е поела ангажимент и да бъде монтирана камера в съседство.

“Чух се и с адвоката ѝ, човек с позиции и авторитет в града, който пое ангажимент да съдейства за охраната на имота”, добавя Пейков. Той очаква официално съдебно решение от Община Прилеп за размера на данъка върху къщата и след като преведе дължимата сума на собственичката, да придобие имота от името на фондацията.

“През изтеклата година, откакто събрах средствата за купуване и началото на ремонта на къщата (малко над 215,000 лева, които са в сметката на фондацията до стотинка), не съм се бавил и минута – непрекъснато чакам някакво разрешение или документ, като междувременно смених цели трима адвокати”, пише още Манол Пейков. 

“Имах (и все още имам) надежда финалното разрешение да дойде още в началото на идната седмица и съм в постоянна готовност да тръгна за Прилеп, за да финализирам сделката. Не го съобщавам публично, защото – особено след понатрупания през последната година опит – се опасявах от евентуални саботажи. Уви, тъкмо това се и случва, въпреки дискретността ми по темата”, добавя депутатът от 49-ото НС. 

В публикацията си Пейков отчита, че “събраните от вас пари са в сметката ми до стотинка – и са достатъчни за купуване на договорените 2/3 (собствеността на Снежана) и (поне първоначално) укрепване и възстановяване на къщата”. 

Сдружение призовава държавата да купи родната къща на Димитър Талев

“Готов съм да тръгна за Прилеп за финализиране на сделката във всеки един момент – и се надявам и очаквам това да се случи възможно най-скоро. Всички щети и повреди по къщата ще бъдат отремонтирани, а тя ще бъде възстановена от възможно най-добрите експерти във възможно най-краткия срок веднага след нейното придобиване”, уверява Пейков. 

Къщата в Прилеп е родният дом на Димитър Талев, който се ражда на 13 септември 1898 г. “Това е първообразът на дома, в който живее фамилията Глаушеви от прочутата четирилогия на Талев, чийто първи роман, “Железният светилник”, е един от най-издаваните и четени български романи”, заяви през март миналата година Пейков, когато организира дарителска кампания за купуване на къщата и превръщането ѝ в музей.

“Колкото и да е удивително, в Северна Македония – че дори и в родния му Прилеп – Димитър Талев е почти непознат. Снежана Аческа, която се жени и се заселва в къщата в началото на 70-те, научава (според нейните собствени думи) съвсем случайно в чия къща живее – благодарение на учителка от пловдивската гимназия “Димитър Талев”, която се свързва с нея с молба да посети къщата с група ученици. Оттогава (пак по нейни думи) Снежана е пускала в къщата (съвършено безплатно, разбира се) хиляди българи, които редовно идват с автобуси, за да посетят и да се поклонят пред родното място на големия писател”, разказа още Пейков.

Преди няколко години обаче Аческа влиза в конфликт с “някои прилепски управници”, които се опитват да я “убедят” да спре да пуска неспирните български групи в къщата. След като категорично отказва, електричеството в къщата е спряно заради “мистериозни задължения към енергото”, като семейството е принудено да се премести на другия край на Прилеп, в бащината къща на самата Снежана”, разказа преди време Пейков за съдбата на имота. 


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар