“Часът на Земята” : Знакови сгради потъват в тъмнина в 180 държави

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

С изключване на светлините на знакови сгради тази вечер светът ще отбележи “Часът на Земята”, за да напомни, че всеки ден губим по малко от връзката си с природата и равновесието в нея става все по-крехко като резултат от човешката дейност и замърсяването.

Инициативата фнасърчава отделните държави да изключват осветлението за един час, за да насочат светлината към въпроса за промените в климата. Тази пролет събитието се провежда за 14-а поредна година.

Първи в света гасят светлините си сгради в Нова Зеландия. Кулата Скай тауър в Окланд и сградата на парламента в Уелингтън потънаха в тъмнина в 8:30 ч. тази сутрин, съобщиха от природозащитната организация WWF (Световен фонд за дивата природа) в страната.

Светлините в общо над 7000 града от 180 държави ще бъдат изгасени в знак на солидарност с природата.

По традиция в последната събота на март в 20:30 часа милиони хора символично ще изгасят осветлението в домовете си за час, а знакови сгради ще притъмнят фасадите си.

Тази година акцията е посветена на опазването на биоразнообразието.

“Мотото е “Бъди закрилник на природата и дай своя глас за нея”. В световен мащаб сме загубили близо 68 процента от популацията на гръбначните животни само за 50 години”, каза Калина Бояджиева от Световния фонд за дивата природа пред БНР.

Фокусът на кампанията у нас е опазването на кафявата мечка, чието оцеляване е изложено на сериозен риск през последните десет години, казват от WWF.

“Всъщност ние сме единствената държава в Европа, в която популацията на мечки намалява, а не е стабилна”, каза Калина Бояджиева.

С изключването на светлините в 20:30 ч на Фейсбук страницата на WWF-България ще започне празничен концерт.

Народното събрание също ще стане част от световната кампания “Часът на Земята” срещу глобалното изменение на климата. Като израз на подкрепата и ангажираността на парламента с проблемите на околната среда, светлините и на двете сгради на българския парламент ще бъдат изгасени тази вечер за един час.

Светливите на пл. “Народно събрание” и на пл. “Княз Александър I” ще бъдат изгасени между 21:30 и 22:30 ч.

Тази година Европейската програма за екоуправление и одит покани към инициативата “Часът на Земята” да се включат и националните парламенти на страните членки на ЕС, освен Европейския парламент и редица други евроинституции.

Според екипа на програмата така националните парламенти, които представляват 500 милиона граждани, ще подчертаят своята ангажираност с проблемите на околната среда и климатичните промени, които заплашват качеството на живота на бъдещите поколения.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар