ЧЕЗ: Бедните няма как да инвестират в енергийна ефективност, да се погрижи държавата – Бизнес

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Снабдителните компании са касиер на енергийната система. С либерализацията на пазара тези дружества постепенно ще започнат да прехвърлят събирането на паричните потоци към енергийните търговци. С останалите разпределителни компании имаме относително еднакъв процент на събираемост, съответно и на несъбрани вземания. Регулаторът обаче не взима предвид тези несъбрани вземания в образуването на цената”. Това заяви Тодор Матев, директор “Продажби на дребно” на “ЧЕЗ Електро България” по време на провеждащата се в Интер Експо Център Конференция “Превенция на проблемните плащания в ютилити сектора”, организирана от “Новините Груп”.

Той предупреди, че в момента се наблюдава сериозен проблем с повишаването на енергийната ефективност при уязвимите групи потребители. “Това са хората, които най-малко могат да инвестират в такива подобрения на жилищата си”, отбеляза Матев. Според него е задължително държавата да има по-адекватна политика по отношение на тези хора. Те сами няма да могат да се справят с предизвикателство като инвестиции в нови дограми, изолации, покупка на модерни уреди, които пестят енергия, след като дори сметките си за ток и парно не успяват да платят.

“Превенцията на проблемните плащания в сектора минава през редица мерки. За нас най-важно е напомнянето за дължима сума. Средномесечно правим 100 хил. напомняния. За сравнение – прекъсванията на доставките, които правим са 10 пъти по-малко. Не изключваме извънсъдебно споразумение, цедиране на вземания и в краен случай принудително събиране”, обясни Матев.

Той допълни, че компанията има индивидуален подход към клиентите си. И смята, че управлява добре процеса с техните жалбите. “Важното е клиентът да е активен. Може да не е платил, но е обжалвал, тъй като, примерно, се съмнява в стойностите във фактурата”, посочи още Матев. И компанията разглежда жалбата му, тъй като това е част от работата й.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар