Червена лампа за България: Европейски фондове – само срещу върховенство на правото

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Притеснителен сигнал за България дойде от Брюксел днес. ЕК обяви, че възнамерява да обвърже отпускането на пари от европейски фондове с върховенството на закона в страните-членки. Това бе оповестено от първото слово на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен за състоянието на съюза.

Разбира се, във фокуса на изказванията бе кризата с коронавируса и предизвикателствата, пред които се изправя общността вследствие на епидемията от COVID-19. Финансовата помощ за държавите-членки обаче ще бъде строго обвързана с върховенството на правото.

 

“Комисията отдава най-високо значение на върховенството на закона на закона. Затова ще защитим парите от бюджета по програмата Следващо поколение ЕС срещу всякакви измами, корупция и конфликт на интереси. Това не подлежи на преговори”, отсече фон дер Лайен.

 

Припомняме, че въпросната програма е в размер на 750 млрд. евро. Изказването на председателя на ЕК обаче идва на фона на поредицата от сътресения в българското правителство и нестихващите демонстрации срещу управляващите и главния прокурор, които продължават вече почти 70 дни. Освен това, днес стана ясно, че са били изпратени и неудобни въпроси до управляващите и държавния обвинител, които касаят скандала “БарселонаГейт” и изтеклите скандални записи.

 

“Преди края на месеца комисията ще излезе с доклада си за правовата държава – ранно средство за откриване на проблеми, което да е отправна точка за всички членки, “за да няма отстъпление от общите принципи”, каза Фон дер Лайен.

 

Той се очаква на 23 септември и целта му е да покаже какво е състоянието на върховенството на закона във всички държави и ще бъде продължение на Механизма за сътрудничество и проверка, чрез който до момента се упражняваше наблюдение само над България и Румъния. За пръв път обаче този мониторинг се съчетава с финансови санкции.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар