никола вапцаров

Червеният бележник на Вапцаров с ”Пролет” за пръв път пред публика

Никола Вапцаров
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Червеният бележник на Никола Вапцаров дебютора пред публика за пръв път на 23 юли / Денят на разстрела през 1942 г/ в софийския музей на ул. ”А. Кънчев” 37.

В бележника са оригиналите на ”Не, сега не е за поезия…”, ”Пролет” (”Отвънка ухае на люляк”) и ”Война”.

Ще бъде експонирано и словото на писателя Светослав Минков, благодарение на чиято защита поетът е напълно оправдан в първия съдебен процес, на който е подложен заради участието си в Соболевата акция в края на 1940 г.

Същият ден, 5 юли 1941 г., когато Св. Минков прави достойния си колегиален и граждански акт, в Годеч, където Вапцаров е интерниран, той пише знаменателната си, пророческа за собствената му съдба поетическа творба “Не, сега не е за поезия…”.

В нея великият българин провижда как мастилото се превръща в кръв…

След камерната изложба, разположена върху масичката от квартирата в Годеч, ще се състои литературно четене с участието на актьора Янко Лозанов и значими съвременни поети като Георги Константинов, Екатерина Йосифова, Иван Цанев, Бойко Ламбовски, Ивайло Диманов, Атанас Капралов, Борислав Владиков, Анжела Димчева, Елена Алекова, Георги Киров.

На следващия ден, 24 юли, в читалището на гр. Годеч, носещо името на Никола Вапцаров, ще бъде представена новата книга и филм на Мая Вапцарова, а Катя Зографова ще говори за тримесечното интерниране и духовния живот на Огняроинтелигента в Годеч.

В родната му къща-музей в Банско днес ще бъде открита фотоизложба “Чака ме светът”.

Фотоизложбата е подготвена от екипа на музейния комплекс в Банско и проследява честванията в София и в родния град на поета, по повод удостояването му посмъртно с Международната награда за мир.

Тя е присъдена през 1952 г. от Световния съвет за мир, чийто председател е Фредерик Жулио Кюри и е връчена на майката на Никола Вапцаров – баба Елена.

Фотоизложбата съдържа и десетки снимки от нейните срещи със световноизвестни писатели, общественици и борци за мир, които са били вдъхновени от гениалните стихове, събрани в единствената стихосбирка на поета, отишъл си от този свят едва на 33 години. Неговите “Моторни песни” са преведени на 70 езика и са издадени в над 100 държави.

Банскалии ще се поклонят пред паметника на поета и ще поднесат венци и цветя в знак на признателност.

С това събитие се възражда традиционното отбелязване на 23 юли в планинския град, където Вапцаров създава една от най-драматичните творби в своята поезия.

източник


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар