Червен бряг отваря дарителска сметка заради щетите от градушката

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Община Червен бряг ще потърси финансова помощ от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, както и открива дарителска сметка. Това става ясно от обръщение на кмета д-р Цветан Костадинов към своите съграждани, в което разяснява каква е актуалната ситуация след опустошителната градушка на 1 юли и какви мерки е взела общината в подкрепа на пострадалите.

Природното бедствие е нанесло щети на стотици имоти – автомобили, прозорци, покриви, изолации, дървета, на места е унищожило селскостопанската продукция. 

Организираният Кризисен щаб е започнал подпомагане на пострадалите, отворени са спешни телефони за подаване на сигнали за по-оперативно събиране на информация за щетите от бурята.

Ето го и пълния текст на обръщението на д-р Костадинов:

Скъпи съграждани,

Изказвам искрената си загриженост към всички пострадали от връхлетялото ни природно бедствие. Градушката, с невиждани до сега размери, изпочупи стотици коли, прозорци, покриви, изолация, клони на дървета, на места е унищожена и селскостопанска продукция.

В тази тежка ситуация Община Червен бряг предприе редица неотложни мерки.

Още на следващия ден бе създаден Кризисен щаб, който направи организация за подпомагане на пострадалите граждани:

Разкрит бе Изнесен пункт на Кризисния щаб пред сградата на Общината за приемане на заявления на граждани за нанесени щети на жилищните им имоти;

Отворени бяха и спешни телефони за подаване на сигнали на граждани, с цел по-оперативно събиране на информация за щетите от бурята;

Сформирана бе Комисия за оценка и оглед на пострадалия жилищен фонд, която започна обход и оглед още на 2 юли. Комисията продължи да работи и в почивните дни;

Подготвили сме мотивирано предложение до Общинския съвет за създаване на Фонд за подпомагане на гражданите за справяне с последиците от градушката;

Обърнахме се с призив за съдействие към фирми от стъкларския бранш и производители на керемиди;

Откриваме дарителска сметка, в която ще се набират средства от граждани и фирми:

ОБЩИНА ЧЕРВЕН БРЯГ,

ЕИК 000414154

адрес: България, Червен бряг, ул. “Антим I”1

Сметка в лева: BG04DEMI92408400254515,

Код за вид плащане: 445100 (Дарения)

Тук е мястото да благодаря на нашия съгражданин – инж. Пламен Тачев, който пръв се включи в дарителската инициатива с 5000 лв. Аз също се включих в дарителската кампания, а убеден съм, ще го направят и много от вас. Червенобрежани не веднъж сме показвали, че в трудни моменти умеем да си помагаме и да се сплотяваме. Вярвам, че както в предходната криза с епидемията от Ковид-19, така и сега, много хора ще откликнат и ще проявят своята човешка доброта, без оглед на политически пристрастия и амбиции.

В Общината е създадена организация за извозване на падналите дървета и клони, на изпочупените стъкла и керемиди на хората. Умоляваме гражданите само да ги складират пред домовете си, за да улеснят транспортирането им.

Още на 2 юли 2021 г. след внимателен анализ на ситуацията и разговори с Областния управител и Междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане към МС, се стигна до извода, че няма основание да се обяви бедствено положение, защото не бяха нарушени основните функции на обществения живот в общината, а щетите са предимно имуществени и материални. Въпреки това, поради масовостта на нанесените поражения върху имуществото на граждани и фирми, ще бъде представен подробен доклад до Областния управител.

Ще се обърнем за спешна финансова помощ и към Междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане към МС.

Още веднъж изказвам огромна благодарност на всички съграждани, които ни помагат и се включват в почистването на града и на между блоковите пространства. Силни сме, защото сме заедно!

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар