Честито! Толтаксите се увеличават ще важат и за второкласните пътища

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Цените на винетките за леките коли ще останат непроменени и през 2022 г., съобщи вицепремиерът и регионален министър Гроздан Караджов. Вече седма година годишната винетка за превозно средство под 3,5 тона е 97 лв., тримесечната – 54, месечната – 30, седмичната – 15, а уикенд винетката – 10 лв.

“Ще търся обаче подкрепа, че замисълът на реформата на толсистемата е товарните превози да заплащат повече, отколкото автомобилите”, каза още Караджов и съобщи данните за събираемостта от пътни такси до края на третото тримесечие, от които излезе, че две трети от приходите идват от леките коли и само една трета – от камионите.

“В перспектива толобхватът ще отиде и към второкласната пътна мрежа. Например, ако един тир влезе в България през Русе, той може да отиде до Силистра, да си свърши работата и да се върне, без да стъпи на първокласен път, т.е. без да плати нито една стотинка пътна такса. Ниските такси са в ущърб на нас като държава и общество, защото всички имаме нужда от тези пари, с които да се поддържа високо качеството на пътя”, изтъкна вицепремиерът.

Той съобщи, че предстоят срещи с браншовите сдружения на превозвачите, на които да се достигне до взаимноприемлива толтакса. Реалистичният срок за това според него е след края на първото тримесечие догодина.

Служителят на Националното толуправление от Русе, който се е държал неадекватно грубо с чужденец на Дунав мост през октомври и стана известен от видеоклип в интернет, е уволнен, съобщи Караджов. От проверката на случая станало ясно, че управлението е взело мерки за наказанието едва след като скандалът стана популярен от социалните мрежи.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар