Честито! Фандъкова вдига данъка за автомобили в София

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

За подобряване качеството на въздуха внасям предложение за увеличение на данъка на автомобилите с най-ниските екологични стандарти и с най-голямата мощност.

Това каза кметът на столицата Йорданка Фандъкова на представяне на предложения за промени в Наредбата за определяне на размера на местните данъци на Столичен общински съвет.

„Това са двата компонента в данъка за автомобили, които по закон общините имат право да променят, за да реализират своите политики. Справедливият принцип е най-замърсяващите коли да плащат повече“, каза кметицата.

Тя обясни, че МПС-тата с евростандарт 0,1,2,3 и 4 коефициентът за екология да бъде горната граница определена по закон.

При колите със стандарти 5 и 6 се запазва данъкът, който е в момента, а именно най-ниския праг по закон.

По отношение мощността на автомобилите следваме същата логика, разясни Фандъкова. Колите с най-ниска мощност до 74 киловата запазваме най-ниския коефициент по закон, а тези с мощност над 74 киловата – да бъдат увеличени над минималните. Като увеличението не е чувствително, но смятаме, че това е важно да се предложи“, каза кметът на София.

Днес стана ясно, че ще има промени в още един данък. За осигуряване на повече средства в кварталите и ремонт на квартални улици и тротоари, предлагаме промяна в данъка за възмездно придобиване на имущество, съобщи Фандъкова.

„Това са средствата, които общината придобива от сделките с имоти или с автомобили. Справедливо е тези средства да бъдат насочени към подобряване на инфраструктурата в кварталите. Предложението ни е този данък от 2,5 % както е в момента, да бъде 3%.“, каза кметицата.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар