Честит празник, събудени българи!

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Честит празник, събудени българи!

Денят на народните будители отново поставя въпроси пред нас. Защо трябва да сме заспали и някой да ни буди? Защо спим? Защо все някой трябва да ни ръчка и подбутва, за да осъзнаем стойността си на българи и величието на България?

Днес почитаме тези, които не позволиха да заспим завинаги. И тези, които повярваха в собствените си сили да направят нещо велико за Родината си. Много често мислим, че не можем да променим нищо. А всъщност вселената и историята се променят с делото на всеки един от нас. С всяко добро дело, с всяко родолюбие, с всяка постъпка за България. Един монах в Хилендарския манастир, син на поробен народ, кой е би? Дали би променил света? Дали би променил България? Да, отговорът е „да“! Защото с неговата „История Славянобългарска“ започва пробуждането на българите от петвековния робски сън. Един поет отвлича кораб и загива при обречена битка с турците. Но остава в историята като факел, чиято светлина ни показва пътя, по който да вървим.

И урокът, който са ни дали всички тези велики българи е, че дори сами, можем да променим България. С думи и с дела. И чисто сърце и мисъл, в която България е над всичко!
Заспали винаги ще има. Това е техен избор. Но моят избор, днес и завинаги ще бъде – сърце и душа за България! И заедно с другите будни българи – да променим това, което искаме, за да я има България и най- вече българите. Защото без българи, няма България! Защото това е същността ни – българи!

И за мен е гордост и чест да се наричам българка. И въпреки тъмните времена, да виждам светлината на България в сърцето си!

Честит празник, българи! Да живее България!

Елена Гунчева

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар