Четвърти шведски гражданин бе осъден на смърт в Ирак

Четвърти шведски гражданин бе осъден на смърт в Ирак

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Четвърти шведски гражданин бе осъден на смърт в Ирак, съобщи днес шведското външно министерство и отново привика иракския шарже д’афер, за да изрази протест срещу присъдите, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Осъдителните присъди се отнасят до две различни престъпления. Първото е стрелба – в която са участвали трима от четиримата осъдени – а второто е престъпление, свързано с трафик на наркотици, съобщи шведското външно министерство.

Шведското посолство в Багдад, което също временно се управлява от шарже д’афер, получи потвърждение от местните власти, че четирима шведски граждани са осъдени на смърт в Ирак на първа инстанция, се казва в съобщение на шведското външно министерство до АФП.

Стокхолм привика днес иракския шарже д’афер, за да изрази несъгласието си с тези решения и да поиска присъдите да не бъдат изпълнявани.

“По време на срещата Швеция… също така поиска от Ирак да спазва международните си ангажименти по консулските въпроси”, заяви шведското външно министерство, като добави, че посолството е изразило недоволството си и пред иракските власти.

“Позицията на Швеция и на Европейския съюз по отношение на смъртното наказание е много ясна. Ние осъждаме използването на смъртното наказание. Противопоставяме се на него – винаги, навсякъде и при каквито и да е обстоятелства”, посочи в изявление министерството.

Шведското посолство в Ирак е в контакт със задържаните, а министерството е в контакт със семействата им, съобщиха от шведското външно министерство в имейл до АФП.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар